Hun fulgte efter Davis, som begav sig fremad i det ujævne terræn med lange, lette skridt, strøg hen over jorden uden antydning af anstrengelse, mens hun selv sank ned i mosset, svajede hen over en myretue, snublede over rødder. Han var så forskellig fra Isak. Faktisk var de hinandens modsætninger. Isaks blonde lokker mod Davids ravnsorte hår. Isak veltrænet og temmelig høj, David slank og lavere. Isaks frembrusende energi, der var vidt forskellig fra Davids afdæmpede. Som personer i en film ville deres forskelle have været alt for overdrevne.
Linnea er elitegymnast, men da hun bliver skadet under en træningslejr, tager hun en hurtig beslutning og smutter fra det hele. Hun farer vild på vej hjem og ender i et forladt boligkompleks, hvor hun slår sig midlertidigt ned.
Det viser sig dog, at området ikke er helt forladt, for Linnea opdager hurtigt nogle unge, der bruger stedet til at træne parkour. De introducerer hende for parkour, en slags urbansport, hvor man bruger tingene omkring sig som springbræt til forskellige akrobatiske kunster. Især den forførende Isak drages hun af, og de ender med at finde sammen.
Efter lidt tid i det forladte boligkompleks opdager hun indvandrerdrengen David, som også bor der, da han er på flugt fra myndighederne. Linnea føler sig tiltrukket af både Isak og David, og historien tager endnu en drejning, da det viser sig at de to fyre har en dyster fortid sammen. Pludselig befinder Linnea sig midt i en mordsag og er på flugt fra politiet.
”Frit spring” er en god ungdomsroman – især hvis man er til elitesport. Selve grundhistorien omkring parkour og om at finde sig selv og sin egen identitet (er det egentlig elitegymnastikken Linnea brænder for, eller er det forældrene der presser hende til det?) fungerer rigtig fint, og da den så kædes sammen med først kærlighedshistorien omkring Linnea og Isak, og senere trekantsdramaet, da David kommer ind i billedet, får historien lige en ekstra energiindsprøjtning, som nok især vil få pigelæserne til at blive hængende.
Bogen minder mig om Camilla Wandahls ”Ask konge taber”, som jeg også har anmeldt her på siden, i forhold til problematikken med at finde sin egen identitet, og i det at den henvender sig til de unge, der interesserer sig for elitesport.
Der er både en del eftertænksomhed og filosofi i bogen omkring det at finde sin egen identitet, og det at få sat sine egne problemer i perspektiv, hvilket i høj grad sker for Linnea, da hun hører Davids livshistorie om flugt fra hjemlandet og det at finde sin egen plads i et land, hvor man er uønsket.