Fuld af liv Natasja

‣ Forfatter: Vibe Termansen

‣ Illustrator: Rikke Bisgaard

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 179, -

‣ Målgruppe:8-12 år

‣ Sidetal: 64

‣ ISBN: 9788762733763

”Natasja elskede at lege, men havde samtidig travlt med at blive stor. Da hun begyndte i 6. klasse på en ny skole, blev hun hurtigt klassens rod, for hun var vaks, sjov og altid med på den væreste. Hun hang ud med nogle ældre elever, som hun snakkede, grinede og hørte musik med hele natten.”

Sådan var det være Natasja, ”Lille ”, Natasja med ”I Danmark er jeg født” i en ny version og Natasja med ”Release”, ”I Danmark er jeg født” og ”Shooting Star”.

Vibe Termansen og Rikke Bisgaard har også samarbejdet om ”Spillemand Kim Larsen”, også en biografi. Det er en fagbog, men en bog hvor man får et portræt, således som Vibe Termansen vælger at den unge læser skal have det. Det betyder, at der er valgt ud, så anekdoterne bliver tilpasset målgruppen. Det er også fortalt med mange billeder. Der er de klassiske biografi-elementer: Stamtavle, opvækst, oversigt over ”verdenshistorien” mens Natasja voksede op, og der er et indeks og en ordforklaring til sidst.
Det er spændende at se, hvilke ord der optræder i ordforklaringerne: Vallak, Walkman (hvem kan også vide, hvad det er), studievært, strøelse og sprut. Der er også papfar, pjæk og protestsang.

Natasja levede intenst, og desværre kort. Hun døde, da hun var 32 i en trafikulykke på Jamaica. Inden da havde hun røget en hel del hash, hun havde muget ud i årevis på en rideskole, hun var blevet slået næsten lam i en rideulykke, og hun blev næsten uddannet jockey, fik et gennembrud på den københavnske reggae-scene, og så fik hun gode venner i musikmiljøet. Karen Mukape blandt andre.
Det var et hårdt liv, men med sit gå-på-mod og sin store energi var Natasja helt klar til at søge lykken, allerhelst sammen med sine venner.

Fuld af liv Natasja er en fagbog, der holder en fin balance mellem anekdoter og fag-oplysninger. Historierne fra barndommen giver de fleste mulighed for at identificere sig med Natasja. Forhåbentlig vil de ikke pjække så meget, som hun gjorde. Det har ikke været nemt at være dansklæreren Hanne, når Natasja skrev (heldigvis kun i sin dagbog): ”I dag havde jeg lyst til at smaske Hannes lille klamme æblefjæs ned i katederet og stampe hende langt ned under gulvbrædderne.”

Natasja var noget helt særligt. På Christiania, i København og i Danmark. Og på Jamaica.

 

Links: Natasja

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.