Ghetto-girls hader heste

‣ Forfatter: Kristina Aamand

‣ Illustrator: Lilian Brøgger

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:9+

‣ Sidetal: 78

‣ Sværhedsgrad: Lix 21 (MI10,6 + Lo 10,6)

‣ ISBN: 9788702182903

Tvillingerne Asyah og Fossia bor i en ghetto i en storby og trives rigtig godt. De er kække – rapkæftede og gode til at brokke sig, men de er også frække. De gemmer nøglen til sløjdlokalet, tænder kanonslag på skolens toilet og pjækker.

Deres forældre savner fredeligere omgivelser, landmandsliv, egne grøntsager, frisk luft og solnedgange. De fortæller, at familien skal flytte ud på landet og viser billeder af deres nye hjem. Pigerne frygter det værste: et skodhus med ”hø på hovedet” og et hestehelvede, stinkende kræ overalt. Flytningen går selvfølgelig ikke stille af sig, for pigerne er vrede. Før afgang skriver de med spraydåsen på væggen: ”Ghetto-girls – vi var her! Det er vores kvarter!! Wallah – vi vender hjem igen!”

Det er også pigernes plan – at vende tilbage til byen, for alt er kikset på landet, og der lugter af gylle. Men det er ikke nemt at finde vej til stationen gennem skoven, og da nabopigen Liv My samler de trætte piger op på sin hest, finder de ud af, at heste ikke er så væmmelige, at ridning faktisk er ret vildt og sjovt, at naboerne er venlige og søde og livet på landet måske ikke er så tosset endda.

Kristina Aamand skriver let og sjovt, og det er morsomt at følge de stride søstres udfordringer på landet, hvor deres storbykompetencer ikke rigtig kan bruges. Lilian Brøggers mange farvestrålende tuschtegninger er lige så friske som den underholdende tekst.

Bogen er velegnet som fritidslæsning og læsetræning for de 9-11-årige, men den giver også anledning til gode samtaler om kultursammenstød. Teksten er forholdsvis let og skrifttyperne store. Den muntre sprogtone hjælper helt sikkert at holde fokus: der er masser af direkte tale med mange rappe replikker. Lad os endelig høre mere om disse sjove ghetto-piger!

http://www.kristina-aamand.dk/

http://www.lilianbroegger.dk/

http://gyldendal-uddannelse.dk/

 

Anmeldelsen er skrevet af Lea Reitel Høyer

Lea er dansklærer og skolebibliotekar, cand.mag. i norsk og dansk samt Master i børnelitteratur. Har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år; har skrevet undervisningsmaterialer om litteratur for ClioOnlines danskportal og har været medlem i indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge. Er vild med nordisk litteratur, særlig norske romaner, og har forkærlighed for eksperimenterende børne- og ungdomslitteratur.