Grumlingen

‣ Forfatter: Benji Davies

‣ Illustrator: Benji Davies

‣ Oversætter: Marianne Iben Hansen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788711696996

Der rør’ sig i rummet et hviskende sus, når Grumlingen lister gennem dit hus
Spørg ikke hvorfor, lad mysteriet ske, for øjet ser kun, hvad det venter at se.
Men vær ikke bange, gå bare til ro, for ingenting er, som man først skulle tro.

Om natten lister Grumlingen gennem byen, og alle er skræmte over dette mystiske væsen, som aldrig lader sig se, men som ind imellem stjæler fra folk. Det er en smule uhyggeligt, men der gemmer sig en logisk forklaring bag al mystikken. En pudsig forklaring ikke desto mindre.

Engelske Benji Davies skriver sig ind i bevidstheden fra første møde. Jeg har haft den store fornøjelse at læse og anmelde de to bøger om Stormhvalen, og derfor var mine forventninger på forhånd høje. Og de blev på alle måder indfriet.

Læseoplevelsen kan i denne omgang dog ikke kun tilskrives Benji Davies, men også oversætter Marianne Iben Hansen, der har gendigtet bogen. Det siger sig selv, at oversættelse af lyrik fra et fremmedsprog kræver en god fornemmelse for sprog og lyrik, og det har Marianne Iben Hansen. Hun forstår at fange stemningen i Davies’ illustrationer, der i denne omgang forekommer mere detaljerede, end vi så det i Stormhvalen. Stregen er umiskendelig og rummer en indre poesi. Den fanges i sproget. Det er mesterlig lyrik for børn. Man bør i øvrigt hæfte sig ved, hvordan Davies denne gang lader illustrationerne fungere supplerende til teksten. Der er mange indtryk, og man bør tage sig tid til illustrationerne.

Ingen letkøbte rim
Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg kan finde rimbøger en smule tunge at læse. Det gør jeg ikke denne gang. Som højtlæser bør man dog læse bogen igennem inden den første højtlæsning for at lære rimene og rytmen at kende. Det vil skabe et bedre flow og dermed gøre det lettere for børnene at nyde, hvordan historien langsomt folder sig ud og gradvist afslører Grumlingens sande identitet.

Jeg er imponeret over, hvordan det er lykkedes for Davies og Hansen at skabe en rigtig god, sammenhængende historie på vers. Rimene holder uden at blive påtaget, og lyrik og illustrationer bliver gensidigt bærende kræfter i historien.

Det er desuden en fornøjelse at se, hvordan Benji Davies i Grumlingen folder sit persongalleri ud. I bøgerne om Stormhvalen var persongalleriet meget begrænset, men når handlingen udspiller sig i en by, må persongalleriet nødvendigvis blive derefter. Vi møder karaktererne efterhånden, som den alvidende, hemmelighedsfulde fortæller følger Grumlingen gennem byen ved nattetide.

Benji Davies’ bøger er til de mindre børn. De fungerer dog også fint til nye læsere, der ved egenlæsning af Grumlingen vil få en fin fornemmelse for rim og rytmes betydning for læsning. Enkelte ord kræver nok forklaring, men helheden vil være tydelig og overskuelig.

Børn fortjener kvalitet, og det får de så sandelig her.

Benji Davies
Info om bogen på Carlsens hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Janus har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte siden 2002 og har i forlængelse af sin kandidatuddannelse holdt flere foredrag om børnelitteratur. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger.