Grydeklar. Godnathistorier, der får børn til at smile i søvne

‣ Forfatter: Andreas NederlandAnne-Marie DonslundFrederik HansenGitte LøkkegaardHella JoofJacob RiisingJesper Roos JacobsenKim Fupz AakesonLars DaneskovLine KnutzonMaren UthaugNikolaj StokholmThomas Brunstrøm

‣ Illustrator: Thorbjørn Christoffersen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 184

‣ Målgruppe:Fra 3 år

‣ Sidetal: 114

‣ ISBN: 9788711912454

”Drengen med verdens største røv”, ”Verdens kedeligste dreng”, ”Den blegeste bangebuks” og ”Derfor prutter man”. Det er gode titler, der vækker interesse hos målgruppen, der er valgt til de elleve godnathistorier, man kan læse her i ”Grydeklar”.

Forfatterne er velvalgte gode fortællere: Kim Fupz Aakeson, Maren Uthaug, Gitte Løkkegaard, Jacob Riising og Jesper Roos Jacobsen, Frederik Hansen og Andreas Nederland, Nikolaj Stokholm, Line Knutzon, Hella Joof, Anne- Marie Donslund, Thomas Brunstrøm og Lars  Daneskov.

Nogle er mere kendte end andre, men de fortæller alle med en mundtlig fortællestemme, så man som godnathistorieoplæser får de rigtige ord og sætninger i stemmen.

”Der var engang en dreng. Ja, drengen hed Jørgen, men det er egentlig ikke det, der er vigtigt i denne her historie. Nå, det, der er særligt her, er, at Jørgen havde verdens største røv.
Arh… VERDENS største, alligevel? Tænker du så muligvis, og det kan også være, at du tænker, at din farmor eller din onkel eller måske din lærer faktisk har en rimelig stor numse. Det er meget muligt, at han eller hun har det, men Jørgens røv var altså kæmpestor.”

Det er sådan, historierne fortælles. En eksplicit fortæller træder til tider frem og forklarer eller kommenterer sin egen fortælling, og det giver det nærvær, der er herligt i en oplæsningsbog.

Maren Uthaug fortæller historien om en pige, der var et dumt svin: ”Der var engang en lille pige, der var et dumt svin.” Herlig intro, for der er ikke mange piger, der karakteriseres sådan. Uthaug fortsætter: ”Hun hed Rosa, og det var ikke bare sådan, at hun flippede, hvis hun var sulten, hvis hun ikke lige fik sin vilje, eller hvis nogen fik et større stykke kage end hende. Nej, hun var et dumt svin døgnet rundt.”

Rosa er altid klar til at ”give dagen et los i røven” og det er en festlig historie. Der er brug for piger som Rosa.

Thorbjørn Christoffersen har illustreret. Og når han tegner Jørgens store røv, så er den stor. Meget stor. Og drengene Hjalte og William er netop så irriterende på illustrationen, som de er i teksten.

Moralen i historierne er ikke grydeklar. Den er oftest helt politisk ukorrekt, men de børn, der får læst godnathistorier, vil netop (som der står på forsiden) smile i søvne. Det er sjove historier til søvnen, og det må også gerne være sjovt at være den, der læser godnathistorien.

 

Om Thorbjørn Christoffersen

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: