Hård landing

‣ Forfatter: Roebert Muchamore

‣ Oversætter: Thomas Mundholt

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 319, -

‣ Målgruppe:14 – 19 år

‣ Sidetal: 292

‣ ISBN: 9788702161434

”Ungdomsretten i Edinburgh lå som en del af et trøstesløst politikvarter, klemt inde mellem jobcenteret og et lukket børnebibliotek. Ifølge skotsk lovgivning var det forbudt for de britiske medier at rapportere fra retssager, hvis den anklagede var under seksten ved anholdelsen, men de samme restriktioner gjaldt ikke for internationale medier, og det regnvåde fortov var befolket med korrespondenter fra mere end en halv snes lande.”

Hård landing er fjerde bind i serien ”Rock War”, og igen møder vi de fire hovedpersoner: Jay, Summer, Dylan og Theo. I denne bog er det mest Dylans historie , der følges. Theo er taget til LA, hvor han har sit eget liv, ham hører man ikke meget til. De øvrige i bandet har fortsat en skolehverdag og en karriere, der kører sideløbende.

Hovedhistorien fokuserer på Dylan, der er blevet arresteret for vold mod en narkopusher, han var i besiddelse af kokain, og nu har han fået otte måneders fængsel. Det bliver en hård og voldelig oplevelse.

Ungdomsfængslet har sine helt egne regler, her styres med vold, og da Dylan ikke umiddelbart har venner inden for murene, så har han det ganske svært.

Heldigvis viser det sig, at Summer (og ikke mindst Jays mor Heather) er gode til at tage action også på Dylans situation.

Summer har selv en hel del problemer med sit liv, hvor hun er ”omsorgsperson” for sin lungesyge bedstemor, Eileen. Bedstemoderen bliver virkelig syg, og der er ikke andre end Summer til at passe på hende, da hun bliver indlagt. Summer får hjælp fra Jay og hans familie, og moralen i historien er klar: Ægte venner er venner, der hjælper dig, når du har det svært.

Moralen er så tydelig, så det næsten bliver for klichepræget, men det er en young-adult-roman, der fortæller om venskabets betydning og glæden ved de ægte værdier:

”Jeg vil hellere sidde i Tristan og Alfies hytte efter skole og skrive en sang sammen med Jay og Babatunde end spille foran ti tusind skrigende fans. Og jeg vil hellere se en film derhjemme med Summers iskolde tæer i mit skød end være med til en glamourøs filmpremiere. For det vigtigste, Rock War har lært mig, er, at det eneste der virkelig gør en lykkelig, er den tid, man tilbringer sammen med mennesker, man holder af.”

Trods den til tider klicheprægede tone, er Hård landing grundlæggende en virkelig spændende historie. Karaktererne er meget ”britiske” med deres skoleuniformer og det meget firkantede engelske skolesystem som hverdag, mens Dylan sidder i et forblæst skotsk fængsel. Samtidig kører der en musik-band-handling, hvor Dylans far er medlem af et band, der har stor succes. Dylans far har ikke stor succes som far, han er misbruger, og i det hele taget er de fleste forældre ikke særlig kompetente. De unge klarer sig udelukkende med hjælp fra Jays familie, hvor forældrene er lige som forældre bør være: kontante og konsekvente og kærlige.

Bogen giver et indblik i, hvordan realityprogrammer og kortvarig berømmelse kan have indflydelse på unges fremtidsplaner.

Hård landing

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.