Halal

‣ Forfatter: Kristina Aamand

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 179,95

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 148

‣ ISBN: 9788702269390

Man imponeres af Kristina Aamands produktivitet. Knapt nok har man fordøjet YA-romanen Mørke rum (Carlsen 2018), billednovellen Så god som ny (Carlsen 2018) og fremragende noveller i samlingerne Brun (Høst & Søn, 2018) og Mellem os (Carlsen, 2018) før hun er klar med en efterfølger til ungdomsromanen Haram (Gyldendal, 2016) om pigen Anisas liv på Københavns Vestegn.

Her i Halal er Anisa stukket af fra sin familie og er flyttet ind hos sin etnisk danske kæreste Johannes. Ham vi kender fra Haram. Og en problemstilling vi kender fra den roman. Men her i Halal eskalerer situationen. Anisa ønsker ikke at svigte sin familie, men heller ikke Johannes. Vil familien acceptere Johannes eller vil det være umuligt at forene to kulturer?

Halal betyder jo, ifølge ordbogen, det der er lovligt eller tilladt ifølge Koranen og islamisk tradition – haram hvad der er forbudt eller tabu. Det er ganske alvorlige problemstillinger Kristina Aamand behandler i denne roman – vold, tvang, indespærring, skam, homoseksualitet, ære, jomfruhindeproblematikken, religion og det at være ung kvinde i klemme.

Hvordan romanen slutter, skal ikke afsløres her. Til alt held kan den lille væsentlige roman læses på mange måder. Halal er, som den skal være det i Gyldendals Spurt-serie, let- og hurtigt læst; men som Haram sætter den dybe spor hos læseren, ligegyldigt om denne er etnisk dansk med blå øjne eller er udstyret med brune øjne og en anden forståelse for livet blandt anden og tredje generations danskere.
Man forbliver ikke uberørt af Anisa og Johannes kærlighedsfortælling.

Halal lever til fulde op til mottoet for Spurt-serien:
– Det er en bog for unge
– Det er en stor (og væsentlig) historie
– Den er kort fortalt

Halal fortjener, som Haram, et liv blandt unge læsere, der med historien om Anisa (og Johannes) får mulighed for at leve sig ind i livet i en muslimsk familie og dens dilemmaer. At den er en gave til danskundervisningen, giver sig selv; men det er den også til unge der ønsker at blive klogere på tilværelsen. Mon ikke flittige Kristina Aamand runder fortællingen om de to af med et bind 3, der passende kan få titlen Habibi. Her er gang i et forfatterskab om de helt store eksistentielle spørgsmål, ofte tilføjet et glimt af humor og varme.

Kristina Aamand
Gyldendal – Halal

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.