Harry Potter, Hjemmelavet 

‣ Forfatter: Lindsay Gilbert

‣ Oversætter: Anne Skov Thomsen

‣ Forlag: Turbine

‣ Udgivelsesår: 2022

‣ Pris: 244,95

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 158

‣ ISBN: 9788740687651

”Det eneste, du skal gøre, er at gå direkte mod muren mellem perron ni og ti. Du skal ikke standse, og vær heller ikke bange for, at du støder ind i den, det er det vigtigste. Du må hellere gøre det i løb, hvis du er nervøs.” Sådan siger fru Weasley om adgangen til Hogwarts og det magiske univers i bogen Harry Potter og de vises sten. Citatet står som indledning til opskriften på, hvordan man selv kan fremstille en Hogwarts-Rejsekiste. Man ved det jo: ”At blive ældre, at købe ind til det nye skoleår… det kan altsammen føles som sommerens store finale. Hvor spændende det end er med alle skoleindkøbene, kan vi levende forestille os, hvordan det ville føles at ose rundt i butikkerne i Diagonalstræde som Hogwarts-elev”. 

Der er et fint billede af en Hogwarts-Rejsekiste, og efter en sides beskrivelse af kisten følger opskriften på, hvorledes man selv laver en sådan.

Man skal bruge:

“Trækiste/ skrin med haspe ca. 13 gange 18 cm.

Sandpapir

Akrylmaling, brun

Malerpensel, 2.5 cm bred

2 ark kraftig karton eller genbrugspapir

Fleece eller plys, 30 gange 60 cm.

Limpistol og limpinde

Kæledyrsfigur, (ugle, kat, tudse etc.)

Klistermærker til Hogwarts-rejsekiste, se bagest i bogen”

Herefter er der 11 punkter, man kan arbejde ud fra. Og så er det tid til ”Fyld din skolekiste med lige, hvad du vil. Den har en god størrelse til smykker, værdigenstande, tryllestavspenne og lignende.” 

Herefter følger en side med ”Bag magien”, hvor det beskrives, hvordan der er filmet og hvilke tanker der ligger bag.

På forsatsbladet står: ”Den officielle bog om fortryllende kreative projekter, aktiviteter og opskrifter til alle fire årstider.” Bogen er skrevet af Lindsay Gilbert, der er en kreakunstner og kreasjæl, således som hun skriver om sig selv. Bogen er bygget op med masser af kreaprojekter og madopskrifter (Hagrids sirupskaramelknas og Schnobbevoms varmende æble-karameldrik) og der er fire årstider med syv opskrifter i hver årstid. Der er en Weasleysweater-kopvarmer, et knyttet Hogwarts-vægtæppe, erindringskugleamuletter og Professor Trelawneys spådomskugle. Og mange, mange flere.

Illustrationerne er smukke, lækre og klare fotos, så man tydeligt ser, hvordan resultatet kan blive.
Det er en bog til ægte Potter-fans. Det er ikke en bog med nemme projekter. Man skal bruge virkelig mange ting, kun chokoladefrøbomberne er overskuelige i ingredienser:

”85 gram mælkechokolade, hakket

Chokoladefrøform

170 g. mørk chokolade

4 spsk. kakaopulver (købt eller hjemmelavet)

125 g. mælkepulver

130 g. flormelis

50 g. kakao”

Det er ikke projekter, man giver sig i kast med en lørdag eftermiddag, medmindre man bor tæt på Panduro Hobby-butikken eller måske har et lager af ”alt”.

Så det er en amerikansk bog, der også er ret amerikansk i sit forbrug af mælkepulver og frosting. Det kan man klare, hvis man har en velassorteret hylde med hobby-artikler, eller hvis man er supergod til at tænke kreativt og bruge alt muligt andet end der står i opskrifterne.
Det er en lækker bog med ”fortryllende kreative projekter”.

Mange vil formentlig finde, at deres egne produkter ikke lever op til modellerne, men man kan jo øve sig.

Enhver HarryPotter-fan må formentlig eje denne. Så kan man lave sin egen Hogwarts-Rejsekiste, og det har
man altid brug for. Sammen med noget græskarjuice. 

Forfatter Lindsay Gilbert

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.