11-årige Noor er kommet til Danmark som bådflytning fra Syrien sammen med sin far og en bror, mens Noors mor endnu opholder sin i Damaskus. Under flugten med gummibåd fra Tyrkiet til Grækenland falder Noors far og lillesøsteren Hind overbord, og det helt forfærdelige sker, at kun Noors far bliver reddet. Hind bliver taget af havet.
Vi følger Noor i hendes hverdag i Hundested, hvor hun bor sammen med sin far og sin bror. Her skyper Noor med sin mor i Syrien, mens hun venter på, at moren kan komme til Danmark. Hun træner i svømmehallen, hvor hun øver sig i at holde vejret under vand i flere minutter. Hun kan holde vejret i 4 min. og 7 sek.
I skolen finder hun en veninde i Emilie, og her er hun en elev i klassen som alle andre, men Noor kan ikke ryste sine traumer fra flugten af sig, og helt almindelige hverdagsaktiviteter kan med ét udløse dem, så Noor bliver overmandet af ubehag og angst.
Siden hændelsen i gummibåden, har Noor fået evnen til at flyve; men kun mens hun sover. Hun tager på natterejser som superhelt med en særlig mission. Hun svæver af sted i regn- og dugdråber til det sted, hvor havet slugte Hind for at hente hende og for at bygge et havpalads til de druknede sammen med sin bedste ven fra Damaskus, Amer. Hun besøger sin mor om natten og redder folk fra krigen i Aleppo. De mange natterejser svækker Noor, og i Hundested bliver hun alvorligt syg med høj feber til følge.
Værkets to parallelle historier, der foregår henholdsvis om natten og om dagen, i drømme og i virkelighed, bindes til sidst sammen. Det er svært at forestille sig, at der findes en forløsning på en så hjerteskærende historie. Men det lykkes forfatteren at få det hele til at gå op i en højere enhed og på den helt rigtige måde.
Romanen er bygget op af korte kapitler med forholdsvis korte sætninger, og den er formuleret i et mundret og velskrevet sprog.
Otto Dickmeiss smukke blyantstegnede illustrationer understøtter teksten og fuldender den poetiske og drømmende tone i historien, ligesom illustrationerne i sig selv kan gøres til genstand for fortabelse og fordybelse for læseren.
Genremæssigt har romanen har både elementer af fantasy og realisme, og den kan derfor karakteriseres som crossover med elementer fra begge genrer.
Forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen har med Havpaladset haft en ambition om at fortælle historien om et lille menneske i en svær situation, og det må siges at være lykkes hende.
Havpaladset er en virkelig vellykket roman, der handler om at vokse op som flygtningebarn i Danmark. Det er på én gang en smuk, sørgelig, grusom og virkelighedsnær historie, der med sine lige så smukke illustrationer tilsammen skaber en helhed. De korte sætninger appellerer til selvstændig læsning, men indholdet og parallelhistorierne, der foregår i henholdsvis virkeligheden og fantasien, smelter sammen og er svær at skille ad. Derfor er formidling af romanen nødvendig, hvis budskabet skal nå frem.
Romanen er særligt velegnet til formidling for elever i 4.-5. kl. og i den sammenhæng egner den sig til højtlæsning eller fælleslæsning i undervisningssammenhæng. Der kan bl.a. arbejdes med Noors indre og ydre liv, drøm og virkelighed og hele tematikken omkring kulturforskelle og det at være flygtning kan danne afsæt for en god samtale om et svært emne.
Forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen har en lang bibliografi omfattet af digte og romaner for voksne bag sig og hun er vinder af Politikens litteraturpris 2017 for sin roman Sorgens grundstof. Havpaladset er hendes første børnebog.
Otto Dickmeiss har illustreret talrige børnebøger, og han har gennem sin karriere modtaget flere priser, bl.a. Kulturministeriets Illustratorpris og Årets Bedste Bogarbejde inden for genren børnelitteratur.
Havpaladset findes som e-bog og lydbog på eReolenGO!