Hjerteløs – Den grønne Ø 3

‣ Forfatter: Mette Finderup

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 368

‣ ISBN: 9788702166934

Jeg var stadig ikke kommet overens med de tre år, jeg havde mistet. Jeg følte mig som en larve, der var kravlet ud af min hulepuppe, og til min egen overraskelse havde opdaget, at jeg havde forandret mig en hel masse, og jeg ville ikke længere bare være den der bange lille larve. Jeg ville gøre mig klar til mødet med verden og munkene.

Hjerteløs er tredje bind i Roman-tetralogien om Gyrith, som går så grueligt meget igennem i sin opvækst i såvel Danmark som Irland i vikingetiden. Gyrith har lagt sig ud med kærlighedsgudinden Freja, idet hun på sin åndelige hyldestrejse til kærlighedsgudinden kommer til at dræbe en af gudindens yndlingskatte, hvorved hun pådrager sig Frejas ubodelige vrede, og Freja lover, at hun vil dræbe alt, hvad Gyrith har kær. Den første, hun mister, er broderen, Ulver. Gyrith flygter herefter sammen med blandt andre slaven Kelt til Irland, men Gyrith og Kelt er de eneste der når i land på den grønne ø. På Irland forlover Gyrith sig med sin fætter Connor, men han er en fyr, der ikke har rent mel i posen, så det kan der ikke komme godt ud af.

Derudover bringer Gyrith en forelskelse i Balder med sig til Irland. Balder, som ikke er guden Balder, tilhører det gamle åndefolk, og han kan derfor kontakte Gyrith på anden måde end fysisk, så de bliver åndelige kærester med den konsekvens, at Gyrith efterhånden får en hul ryg, ligesom elverpiger. Kelt finder ud af dette og i vrede drukner han Gyrith i en mose. Da hun vågner op, er hun død, men befinder sig i en grotte ved en underjordisk søbred.

Tredje bind foregår herefter i det underjordiske Irland. Gyrith vågner, uden at hendes hjerte slår, og hun vil her i det underjordiske forsøge at finde sin bror Fionne, som hun mener bor i et kloster og sin åndelige elsker Balder. Slaven Kelt er ude i nogenlunde samme ærinde. Forskellen er bare, at når han finder Balder, vil han myrde ham, fordi han mener, at Balder har ødelagt alt for Gyrith – og for ham selv. Som et led i Frejas forbandelse.

Da Gyrith og Kelt møder Kelts moder, bliver Gyrith undersøgt, og det viser sig, at hun er gold, hun kan ikke bliver mor for Kelts barn, hun kan ikke være hans fartøj, som det temmelig ucharmerende hedder, men hos de underjordiske er det et meget positivt begreb. Moderen river derefter Gyriths hjerte ud, inden hun og Kelt kan fortsætte deres jagt på Fionne – og Balder. På deres rejse kommer de til et munkekloster, hvor munkene synes at have forvekslet tro med brutalitet og kvindehad. Gyrith (forklædt som dreng) og Kelt lukkes ind på klostret, men tages til fange, og Kelt smides i fangehullet, samtidig med at Gyrith afsløres som kvinde. Gyrith finder faktisk her på klostret sin bror, Fionne, og sammen finder de frem til fangehullet under Skt. Patricks eg, hvor det viser sig at både Kelt og Balder er holdt fangen af egens magiske kræfter.

Bind 3, Hjerteløs, kulminerer i et kæmpeslag, hvor Freja sammen med en hel hær møder op for at få bugt med munkene og få dem drevet på flugt, så de kan indtage klostret og grundlægge et nyt samfund. For at komme ind i klostret og slå munkene ned eller drive dem på flugt skal de imidlertid bruge Gyriths viden, og denne anvender hun på snedigste vis til at få Freja til at ophæve forbandelsen over sig. Men som Freja siger: Tidligere arbejdede du under min forbandelse, nu er vi bare almindelige fjender. Så uanset hvad er Gyrith stadig i stor fare, hver gang hendes vej krydser Frejas.

Det hele ender som det skal og med den cliffhanger, der får enhver læser til at synes, at der er alt for længe til det fjerde og afsluttende bind udkommer. Mon ikke til efteråret?!

Mette Finderup blev jo prisbelønnet – oven i købet to gange i 2014 – for sin fantastiske serie, og hun behøver ingen nærmere præsentation, nævnes skal dog hendes fine serie om Emma og den grafiske romanserie Gemini.

Der er ikke andet for end at sige: Læs, læs, læs – her er en roman-tetralogi af internationalt format!

http://www.gyldendal.dk/

http://finderup.dk/irland/

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.