Hokus Pokus Filiyoga – Remser og små yogaforløb

‣ Forfatter: Emmamaria VincentzLotte Salling

‣ Illustrator: Lea Letén

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788711567968

Hvordan minder man en børnebogsanmelder om, at hans viden om børnelitteratur alt andet lige har sine begrænsninger? Jo, man sender ham såmænd en bog om børneyoga. Jeg takker min redaktion for denne subtile påmindelse om den sokratiske lære om, at jo mere jeg ved, jo mere ved jeg, at jeg intet ved. Hvorfor jeg da også har set mig nødsaget til at spørge en kollega, der rent faktisk ved noget om konstellationen yoga og børn. Derfor vil jeg i det følgende trygt overlade ordet til lærer og yogainstruktør fra Skovshoved Skole, Naia Hubschmann:

“Hokus Pokus Filiyoga” er rigtig fin til undervisere af yoga. Introduktionen til bogen er meget grundig og overskuelig og er nem at forstå. Også for undervisere eller voksne, som ikke kender en masse til yoga i forvejen.

Øvelserne er enkelt illustreret, og tegningerne er tydelige at forstå – både når man som underviser skal sætte sig ind i bogen, samt når illustrationerne vises til børnene.

Bogen er logisk sat op, så man kan lave én eller flere øvelser alene eller sætte alle øvelserne sammen til ét langt forløb. At øvelserne kan ”håndplukkes” og sættes sammen efter behov, gør bogen dejligt anvendelig. Under hver øvelse er der desuden tips til, hvordan man kan variere den pågældende yogaøvelse.

Remserne til hver yogaøvelse er nemme at lære og henvender sig nok især til de yngre børn (og ikke nødvendigvis helt op til børn på 12 år, som bogen selv foreslår). Bogen kan sagtens anvendes både med og uden brug af remserne.

Oveni er der i slutningen af bogen flere gode råd til øvelserne og yoga generelt.

Alt i alt er bogen letforståelig og veldisponeret med omhyggelige forklaringer og søde og enkle illustrationer.

Jeg takker Naia for hjælpen.

Illustrationssiden er farverig med et strejf af 70’er touch. Illustrationerne er enkle og lægger sig lidt i cirkusstilen, som bogens titel også ansporer til. Illustrationerne er tænkt som guidelines og skal understøtte bogens faglige indhold. De er baggrundstapet, men de udfylder deres rolle til fulde. Det er glade billeder, der viser børn i bevægelse, og de bidrager til en indbydende fagbog for børn og voksne. Jeg er glad for at se en fagbog, der er sig så bevidst om sin målgruppe.

”Hokus Pokus Filiyoga” skal ud på skolerne og i daginstitutionerne. Børn er glade for bevægelse, men de er også glade for ro, og i en travl børnehverdag kan et fokus på mindfulness måske skabe gode rammer – for børn i alle aldre. Jeg kan godt se øvelserne anvendt som brainbreaks i skolen. Også for voksne. Man bliver ikke smidig af at anmelde børnebøger, men man får indsigt, og det er heller ikke skidt.

Bogens hjemmeside
Lotte Salling
Emmamaria Vincentz
Lea Letén
Info om bogen på Carlsens hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.