Hotelmysterierne – ulveflok i fare

‣ Forfatter: Sara Ejersbo

‣ Illustrator: Anne Hoberg

‣ Forlag: Gutkind

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 124,95

‣ Målgruppe:8 - 12 år

‣ Sidetal: 136

‣ ISBN: 9788743406648

”Ligesom ulven har fans, har den også fjender, sagde Miranda. Siden jeg begyndte at tilbyde de her ulvevandringer, har jeg ligefrem fået trusler fra folk i området. De siger, at hvis jeg giver folk sådan et romantisk billede af ulven, bliver det værst for mig selv.”

Her i bind to i Hotelmysterie-serien om Frida og Frederik, de to papsøskende, der bor på et gods, der nu er blevet hotel,  er mysteriet at finde ude i naturen. Miranda er en lokal guide, der kan vise de lige så lokale ulve frem for hotelgæsterne.

Frida og Frederik er med på en guidet tur. Det går godt, lige indtil de ser, at der mangler en ulveunge. Frida og Frederik er handlekraftige børn, der heldigvis er meget overladt til sig selv, da deres forældre har travlt med arbejdet på hotellet. Derfor har de god lejlighed til at koncentrere sig om mysteriet om ulvene.

Som læser går man efter noget forskelligt. Nogle vil gerne blive klogere på verden, nogle vil gerne blive klogere på sige selv, og nogle læsere vil gerne underholdes. Det gælder dog for alle i indskolingen, på mellemtrinnet og for så vidt også i udskolingen, at læsetræning og læsefærdighed følges med megen læsning. Derfor er seriebøger gode. Derfor er Hotelmysterie-serien her god. Det er en serie, man læser for at finde løsningen på mysteriet, og imens man læser, bliver man en mere rutineret læser.

Der er mulighed for at ”dykke ned i universet på Hotel Hanegal og løse sjove opgaver sammen med Frida og Frederik”. Der er et gratis aktivitetshæfte, man kan downloade på gutkind.dk, hvis man søger på ”Hotelmysterierne”. Det er ikke et aktivitetshæfte, der giver danskfaglig viden. Det er mere et … ja, et aktivitetshæfte. Nogle vil finde opgaverne spændende, for andre vil det være alt for meget ”skole”. Det er ingen grund til at kaste sig over disse aktiviteter, hvis man i stedet kan snuppe bind 3. Den må snart udkomme.

Bogen har det klassiske seriebogs-sidetal omkring 100 sider. Det lyder velkendt, og det er også styrken her. Det er en helt klassisk seriebog, der er spændende, velskrevet, forholdsvis realistisk, sat ind i en kendt ramme, gode dialoger, fine personbeskrivelser og et mysterium, der først løses på de sidste sider. 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.