Hr. Thomsens nabo

‣ Forfatter: Sara Ejersbo Frederiksen

‣ Illustrator: Lasse Bekker Weinreich

‣ Forlag: Turbine

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 28

‣ ISBN: 9788740602692

Jazz for fuld udblæsning.

En åbenlys fordel ved anmelderi er, at man for lov til at stifte bekendskab med mange forskellige typer bøger, og det er i sig selv en gevinst. Hermed møder man fra tid til anden bøger, som man bliver i decideret godt humør af at læse. ”Hr. Thomsens nabo” er en af disse bøger. Udover at rumme en fin fortælling om venskab mellem mus og mand, indeholder bogen en hyldest til de gamle jazzlegender, hvis album får lov at titte frem i Hr. Thomsens omfattende pladesamling. Her finder vi blandt andet værker af Miles Davis, Ella Fitzgerald og Niels Henning Ørsted Pedersen. Hr. Thomsens kan sine klassikere.

Sammen med musen Hr. Timmy har Hr. Thomsen dannet en jazzduo, hvor han selv spiller bas, mens Hr. Timmy passer trompeten.

En dag dukker en skadedyrsbekæmper op, fordi beboerne i ejendommen har klaget over mus i huset. Det varer ikke længe, før Hr, Timmy er opdaget, men heldigvis er skadedyrsbekæmperen også glad for jazz, og et album med Ella Fitzgerald kan redde mange ting. Herefter er jazzdouen dog nødt til at sænke lydniveauet betragteligt, når de øver, og spørgsmålet er, om det er holdbart, når man er fuldblodsmusiker.

Allerede fra bogen omslag bliver man ledt ind i det musiske univers, hvor bas og trompet præger billedet. Den voksne læser bør fordybe sig i illustrator Lasse Bekker Weinreichs detaljerede illustrationer, der gemmer mange referencer til jazzmiljøet. Bogen forfatter, Sara Ejersbo Frederiksen er uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur, og fortællingens store styrke ligger i enkeltheden.

Der er ikke de store sproglige falbelader, men i stedet fortælles en historie i et roligt tempo, som selv de mindre læsere kan følge med i. Det kan måske synes som en selvfølge i en børnebog, men nyere børnelitteraturs forsøg på at manifestere sig som kunst kan i visse tilfælde ske på bekostning af den gode, enkle historie for børn. Sara Ejersbo Fredriksen falder ikke i denne fælde. Hun holder sig loyalt til fortællingen om venskab og musik, og det slipper hun rigtig godt fra.

Det er muligt, at vi ikke længere lever midt i en jazztid, men den gode fortælling er der heldigvis stadig plads til, og ”Hr. Thomsens nabo” er et godt bud herpå. Bogen kan anbefales til skolebibliotekerne eller til den private samling af børnelitteratur.

Illustrationerne følger fortællingen, og selv om musikreferencerne formentlig vil kræve en uddybning for børnene, egner bogen sig fortrinligt til højtlæsning, hvad enten læseren er musikelsker eller ej. Det vil være oplagt at lytte til noget af den musik, som man møder i historien. Det ville næsten være synd at lade være.

http://www.turbineforlaget.dk

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Janus har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte siden 2002 og har i forlængelse af sin kandidatuddannelse holdt flere foredrag om børnelitteratur. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger.