Hubert og Halifax futter en ven af

‣ Forfatter: Kasper Syhler

‣ Illustrator: Julie Østergaard

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 30

‣ ISBN: 9788702191110

Så fisker han det, han tog op fra skuffen med farlige ting, op af lommen.

”Ja, ja, jeg ved da godt, at jeg ikke må bruge tændstikker. Men i dag er jeg bare smadderligeglad!” siger han til Halifax.

Hubert er godt gammeldags gal i skralden. Han er blevet uvenner med sin bedste ven, Sofia. Han er så ked af det og vred, at han bare har lyst til at smadre alt, ødelægge alt, brænde alt til grunden. Derfor tager han sin drage, sit kæledyr og de forbudte stormtændstikker og går ud til stranden for at brænde dragen af.
Men mon ikke der er gemt tilgivelse og håb – selv i en rasende dreng?

‘Hubert og Halifax futter en ven af’ begynder i Huberts vrede. Og det er den – og lyset for enden af raseriets mørkeste tunnel, der er fokus på. Man får aldrig at vide, hvad Sofias brøde er. Det er den destruktive vrede, der skal illustreres. Og både børn og voksne kender jo udmærket denne følelse af det hele bare kan være virkelig lige meget; og at selv et godt grundlag fortjener at gå op i røg.

Så på papiret er bogen fin nok. Men måske er det fordi man netop ikke kender årsagen til raseriet. Måske er det fordi bogen ikke går dybt ned i Huberts raseri. Måske er det fordi forsoningen er hurtig og temmelig arbitrær. Bogen virker i hvert fald ærgerligt nok ret uvedkommende.

Og med et sprog der ikke er lydefrit; vil en vred dreng sige smadderligeglad? Kommer bogen til at virke en lille smule patroniserende. Og det er synd.

Julie Østergaards spinkle illustrationer er kønne og fine.

Billedbog om vrede og forsoning. Desværre virker konflikten og sproget ikke helt vedkommende.

Kasper Syhler

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.