Hvad er en flygtning?

‣ Forfatter: Kaspar AriantoLambang Arianto

‣ Illustrator: Angelica Inigo

‣ Forlag: Alvilda

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 149,95

‣ Målgruppe:7 – 10 år

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788741524450

”Nå, ja Opa! Din far var da flygtning, udbryder far. Var han det, spørger Atlas forbavset. Jeg troede bare, han kom fra lejligheden inde ved siden af? siger Java, for Opa har boet der i al den tid, Java kan huske. Papa rømmer sig og begynder at fortælle.”

”Far og Papa” er en serie af billedbøger, hvor to fædre sætter fokus på små og store spørgsmål fra et barns perspektiv. Det er Kaspar og Lambang, der er forfatterne, og de har to sønner, tvillinger, Atlas og Java. De to børn i bogen her ”Hvad er en flygtning?” hedder også Java og Atlas. Det er en særlig familiestruktur med far og Papa, der ikke problematiseres, men den ligger bag fortællingen om ”Hvad er det at være en flygtning?”.

Bag på bogen står der, at der vil komme en del Far-Jokes. Og det gør der. Helt håbløse. Formentlig sjove for nogle, men de er altså påklistrede i en lang historie, der har virkelig meget, der skal fortælles. Derfor bliver billedbogskonceptet udfordret på de 40 sider. Der er simpelthen så megen tekst i forhold til de ”normale” billedbøger. Der er sider med ren tekst. Der er så meget, der skal forklares, og det bliver forklaret med ord, hvor billedbogens styrke ofte vil være, at man med få ord kan forklare og beskrive komplicerede sammenhænge for små børn.

Det er udfordrende, når bogen viser sig at være en undervisningsbog, uden at det fremgår af hverken forside eller indholdets hoveddel. Det er først, når man kommer til sidste side, hvor overskriften er ”Vil du være med til at hjælpe flygtninge i Danmark?” at man ser, at man kan bidrage til arbejdet med flygtninge gennem Røde Kors.

Det er fint og aktivistisk, men her kunne der være mere information om det undervisningsmateriale, der også hører med til bogen. Det kan man finde inde på forlagets hjemmeside. Her er opgaver, der tager afsæt i begreber som venskab og flygtninge. Det er udarbejdet af Cathrine Winther Rasmussen, og det er vældig godt. Det kunne med fordel være præsenteret meget mere eksplicit. Bogens undervisningsmateriale er nemlig vældig godt. Det kan derfor anbefales, at man læser bogen som en undervisningsbog i indskolingen. En bog, hvor man skal tale om flygtninge og om venskaber og gode klassekammerater. Undervisningsmaterialet er dels lærerhenvendt og dels elevhenvendt.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.