Hvalen

‣ Forfatter: Per Østergaard

‣ Illustrator: Lars Samsøe

‣ Forlag: Elysion

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:6+

‣ Sidetal: 30

‣ Sværhedsgrad: Lix 7, Lettal 17

‣ ISBN: 9788777197673

De to venner Simon og Farid bor i en lille havneby, hvor de hygger sig sammen med havnens eneste fisker, Frede. Frede er fuld af gode sømandshistorier, og han er bestemt ikke bange for overdrivelser. Det viser sig allerede i første bind i serien, hvor den Onkel Reje-lignende fisker fortæller om dengang, han reddede en stor kaskelothval, der som tak også reddede ham fra druknedøden.

“Hvalen” er en fin bog for de første læsere. Glimtet i øjet er tydeligt både i Lars Samsøes illustrationer og i teksten. Lix- og lettallet er lavt, men der er alligevel plads til dejlige sømandsord som “dækket” og “waders”, der forhåbentlig kan skabe billeder og måske nysgerrighed for landkrabbelæserne. Bogen vil egne sig fint til selvlæsning i første klasse.

Lars Samsøe
Elysion
Om serien

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.