Hvem har taget brillerne?

‣ Forfatter: Lars Mæhle

‣ Illustrator: Odd Henning Skyllingstad

‣ Oversætter: Line Beck Rasmussen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 179,95 kr.

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 44

‣ ISBN: 9788702248678

Anden fortælling om mysterierne i Børnehaven Kernehuset. I dag laver børn og voksne suppe. Mario skærer sig i fingeren og da Elin har hjulpet ham med at få plaster på, er hendes briller pludselig forsvundet. Hvor er de blevet af? Det er lige en sag for de skarpe detektivbørn, Leon og Liva, der spørger og leder – og til sidst regner ud, hvor Elins briller er.

Illustrationerne er farverige og udtryksfulde, stort set uden baggrund. Teksten er kortfattet og oplæsningsvenlig. De fleste opslag ender med en uafsluttet sætning, der lægger op til at børnene, der læses højt for, gætter på, hvad der sker på næste side:

Da hun vender sig, kan hun mærke, at noget er forkert. Helt forkert. Det kan Leon og Liva også. Men hvad er det?” Og på næste side: ”BRILLERNE ER VÆK!

Idéen er god og fungerer langt bedre end i seriens første bog Hvem har gået med sko indenfor. Nogle af sætningerne – som den her ovenfor –  giver mulighed for, at børnene kan komme i spil med forslag og idéer til selve fortællingen, mens andre lægger op til, at man kan komme med sjove input, der kan ændres hver gang historien læses. Som fx. da Leon leder i Aksels rygsæk:

Han finder noget dernede. Han trækker det op. Åh, for dælen. Det er en super uhyggelig

I denne anden fortælling i serien, er illustrationerne blevet interessante at følge i detaljer, for er man opmærksom, kan man faktisk godt spotte ledetråde, der peger hen imod brillernes placering; man kan altså være detektiv på lige fod med Leon og Liva.

Hvem har taget brillerne? er en velfungerende lille krimi på børnehaveniveau; der er masser at snakke om og tænke over. Den kan både give lidt hjernegymnastik og være grobund for gode detektivlege for de 3-6 årige.

Hvem har taget brillerne?

 

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.