Ingen som Tilde

‣ Forfatter: Anja Hitz

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 129,95

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 91

‣ Sværhedsgrad: Lix 23

‣ ISBN: 9788763838863

Jeg stivner.
’Der er mange ting at tage fat på.’
Han begynder at notere på et stykke papir. Øverst i venstre side skriver han AFTALEBRUD med store bogstaver. INDTAGELSE AF ALKOHOL, skriver han som første punkt nedenunder. INVITATION AF DRENGE, som det næste.
Det svimler for mig.
HANDLING skriver han øverst i en ny kolonne. Pennen står ikke stille. Han læser højt mens han skriver.
’Opkald til forældre … Eventuel politianmeldelse…’
’Vil du ikke godt lade være,’ piber jeg.
’Hvorfor?’ Far ser forundret på mig. ’Vi er ikke konfliktsky her i huset.’

Tilde er den nye, seje pige i klassen, og alle søger hendes opmærksomhed. Da hun vælger at invitere de to veninder Adda og Christine med i onklens sommerhus til en weekend med alkohol og uden forældre, er de to piger overbeviste om, at de har skudt papegøjen. Men alt vendes fra første aften på hovedet, og intet bliver som ønsket.

Adda og Christine har altid været veninder, men da weekenden er omme, står Adda alene tilbage og Christine og Tilde er nu blevet slyngveninder.

I denne korte og letlæste roman tager Anja Hitz en række aktuelle temaer op, fx dannelse af identitet, alkohol og konflikter med veninder. Endvidere beskæftiger bogen sig med bagsiden af medaljen ved altid at være online og spørgsmålet om, om der er grænser for, hvorvidt man som velmenende forældre kan beskytte sine teenagebørn imod de prøvelser, der ligger på vejen mod et voksenliv.

’Ingen som Tilde’ er en del at Høst & Søns Zoom on serie. Kendetegnende for serien er, at bøgerne er korte og letlæste (lix 14-26), samtidig med, at de behandler velkendte problemstillinger blandt børn og unge i alderen 11+.  Jeg anbefaler gerne seriens bøger både til skolens svagere læsere, men også til de ’dovne’ drenge i udskolingen, der sjældent kan overskue bøger på flere hundrede sider. I den sammenhæng kan nævnes ’Død og citronmåne’ og ’Stav til psyko’ af Mette Vedsø som gode bud på en frilæsningsbog der rent faktisk bliver læst. 

Det er tydeligt, at Anja Hitz har meget på hjertet i ’Ingen som Tilde’. Måske lidt for meget? Der er mange højaktuelle temaer i spil, men de bliver ikke rigtig foldet helt ud. Det er synd! Anja Hitz skriver godt, og rammer en sprogtone, der henvender sig til de unge mennesker. Som læser sidder jeg dog tilbage med følelsen af ’Nå, det var så det. Videre til næste bog’.

http://www.anjahitz.dk/

http://rosinante-co.dk/tema/zoom

 

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.