Isens Hjerte: Ismanerne fra Tild

‣ Forfatter: Ida-Marie Rendtorff

‣ Illustrator: Emil Landgren

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 129,00

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 72

‣ ISBN: 9788711911907

”I tidernes morgen forelskede lynets gud sig i isens gudinde. Og hun forelskede sig i ham. Så burde alt være godt, men det var det ikke. For han var varm, og hun var iskold, så de kunne ikke få hinanden.”

Sådan lyder forhistorien til serien om Isens hjerte. Foreløbig er der kommet tre bind i serien, og denne første hedder Ismanerne fra Tild. Når man er ismaner, så kan man få isen frem, når man blæser luft ud forbi sine savtakkede tænder. Aira er en sådan
ismaner. Hendes bedstemor Muori er den gamle ismaner, og det er hende, der skal gå ind i
Nuul-bjerget til Isens hjerte. Bedste kan nemlig smelte isen foran indgangen til bjergets indre, og da Airas mor er død, så er det Aira, der er den næste i rækken.

Det viser sig, at hele regionen, hele Valk, er truet fordi ismanerne fra Tild er blevet taget til
fange. Bedste har set noget inde i Bjergets Hjerte. ”Han har en rød hårpisk, langt skæg og en … en hjelm af bronze. Hun fugter læberne. Den har et mærke: To røde bølgestreger under hinanden.” ”Du må stoppe ham”, siger Bedstemor Muori til Aira.

Det er nu Airas opgave, og heldigvis har hun sin bedste ven, fangeren Ulk og hunden Snus til at hjælpe sig. Det er en fortælling, der foregår i en magisk verden, men det er en verden, der ligger tæt på grønlandske sagn, på klimaproblemerne i Grønland (og Verden), og det er således en fortælling i to spor. Der er en fortælling om klimaforandringerne, der i denne serie skyldes, at ismanerne er taget til fange. Og det er en fortælling om venskab, om mod og kampen om at overvinde sin egen frygt for at redde andre.

Det er Emil Landgren, der står bag illustrationerne. De er isblå og skarpe i kanten. Helt som Airas og de andre ismanernes tænder. Baggrunden på de fleste billeder er blå i flere nuancer, mens mange iskrystaller er placeret som vignetter. Det skaber den rette is-stemning, der passer perfekt til bogens indhold.

Ida-Marie Rendtorff skriver her i korte sætninger, der er brugt mange konkreter. Det er en bog, der kan læses af de gode begynder-læsere, men det er også en bog, hvor indholdet vil være relevant for mellemtrinnets elever.

Forfatter Ida-Marie Rendtorff

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.