Jararaca, Perereca og Tiririca

‣ Forfatter: Ana Maria Machado

‣ Illustrator: Rosana Faría

‣ Oversætter: Vagn Plenge

‣ Forlag: Hjulet

‣ Udgivelsesår: 2009

‣ Pris: 218,-

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 29

‣ ISBN: 9788789213798

Perereca er en frø, Jararaca er en slange og Tiririca er vildtvoksende græs. De tre mødes og ser med rædsel, hvordan deres vildtvoksende natur trues af menneskene og deres ekspanderende byer.

Slangen Jararaca beslutter sig for at gå til angreb. Men menneskene er for stærke. Frøen Perereca flygter til regnskoven. Mens græsset Tiririca bliver og ser på, hvordan asfalthavet vokser. Men Tiriricas frø spredes og klemmer sig ned i hver en sprække. Og måske er der håb for naturen, alligevel.

Tiririca blev. Hun var ingen urostifter og sloges ikke. Hun var ikke bange og flyttede ikke. Hun var der bare. Hun så traktorer komme, planere området og forsvinde. Hun så en gravko med dens ståltænder grave huller langs hele stien.

Tonen er gammeldags, som et DR-program fra 1970’erne. Det er sympatisk og velment. Men den belærende tone er hele tiden present, både i ord, handling og i illustrationerne. Og det er trist og ærgerligt.

Farías illustrationer er farverige og mættede og nogle gange i selskab med collageagtige fotografier.

Sympatisk men også lidt vel belærende og gammeldags brasiliansk billedbog om naturen, og om hvad der sker når menneskene med deres uhyggelige maskiner ekspanderer.

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.