Jeg lægger dine breve under madrassen – en brevveksling 1971-2002

‣ Forfatter: Astrid LindgrenSara Schwardt

‣ Oversætter: Kina Bodenhoff

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 229, -

‣ Målgruppe:15+ (voksenbog)

‣ Sidetal: 205

‣ ISBN: 9788702154559

Da jeg satte papiret i skrivemaskinen havde jeg tænkt mig at fortælle lidt om hvordan jeg har det/ har haft det, men efter første sætning tænkte jeg i stedet, at jeg burde skrive noget som var sjovt for dig at læse, men det tror jeg ikke, at jeg kan. Så nu bliver det sådan her.

Det er Sara, der er en ung pige på 12 år, der skriver til den kendte forfatter Astrid Lindgren – og hun får svar. Henved 80 breve findes i arkiverne efter Astrid Lindgren. Det er brevene fra Sara til Astrid og fra Astrid til Sara. Det er forbavsende at læse i en digital tid, hvor ingen sender breve og hvor den refleksion, der findes i netop brevskrivningens langsommelighed heller ikke findes. Sara var en ung, impulsiv, til tider rasende og til tider alt, alt for sårbar pige, der fik mange gode ord fra den forfatter, hun beundrede, men aldrig mødte.

Brevvekslingen er samlet i bogen og giver et billede af Astrid Lindgren ikke blot som forfatter men også som menneske. Og den giver et billede af de læsere, der fandtes først i 1970’erne. Det var en anden ungdom, en langt mere autoritetsstyret ungdom med meget større oprørstrang og en ungdom, der skulle kæmpe for en plads i verden.

Hun skriver i et brev: ”Men når jeg nu tænker på alle kløene, alle foredragene om orden, alle ydmygelserne for øjnene af kammerater og det hele og alle de gange jeg har haft sådan en lyst til at slå om mig, skrige, bande, men har været tvunget til at sidde stille og høre efter i timevis med gode miner (!) så føler jeg det som om jeg er vanvittig . Og alt det som jeg ikke fik som kammeraterne fik! Og det skulle jeg lide for.”

Sara kæmper for sin egen plads, det får man indblik i gennem hendes breve, og hun hjælpes og støttes (også med penge og gaver) af Astrid Lindgren. Intet af dette blev flashet på facebook, – det er ren medmenneskelig omsorg, der kommer til orde. De fleste breve er fra Saras teenageår, men der er også breve fra hendes voksentid med mand og børn.

Brevvekslingen slutter med:”PS På sidste side i ”Pippi i Sydhavet” kigger Tommy og Annika ind på Pippi som sidder alene om aftenen foran sit tændte lys. Du, Astrid, som skrev for alle som har et barn inden i sig: jeg er det barn som for en stund fik lov at komme ind og sidde sammen med dig foran det tændte lys. Det sker stadig at jeg sætter mig der. Sara.”

 ‘Jeg lægger dine breve under madrassen’ er en voksenbog, – – men også en bog til tænksomme ungdomslæsere, der gerne vil skrive selv, selv har det svært og som elsker Astrid Lindgrens børneunivers

http://www.gyldendal.dk/

http://www.astridlindgren.se/

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.