Jenteloven

‣ Forfatter: Ulrikke Falch og Sofie Frøysa

‣ Illustrator: Ida Neverdahl

‣ Oversætter: Elisabeth Kiertzner

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 199,-

‣ Målgruppe:13 – 97 årige

‣ Sidetal: 192

‣ ISBN: 9788702277074

Der er 11 paragraffer i Jenteloven. De skal nævnes her -de kan ikke fremhæves nok! Og heldigvis er det SKAM-Vilde-Ulrikke Falch, der bruger sin plads i medierne til at slå fast, at piger ikke skal tie stille, se pæne ud og altid smile venligt. Sammen med Sofie Frøysaa, der er skolelærer og foredragsholder og fortsat under 30, har hun skrevet bogen om ”Jenteloven”, som også er lovens titel på dansk. Alle unge har set SKAM (næsten alle unge), og de kender Ulrikke Falch. Nu kender de også Sofie Frøysaa.

Her er Jenteloven:

§1: Alle, der går ind for ligestilling, er velkommen i Jenteloven-squadet.

§2: Vi kæmper imod patriarkatet, ikke mod hinanden.

§3: Vi giver ikke op, før vi har opnået ligestilling for alle piger og kvinder.

§4: Vi hepper på hinanden. Det betyder ikke, at du skal være enig i, hvad alle andre piger siger eller gør, men at du forsvarer deres ret til at gøre det.

§5: Vi regner med at få drenge med på holdet, og vi stiller dem til ansvar, hvis de er dårlige holdkammerater.

§ 6: Vi behandler medmennesker (med tryk på mennesker) med respekt, og forventer god opførsel uafhængigt af køn.

§7: Vi forpligter os til at være sødere mod os selv og vores kroppe.

§ 8: Vi gennemskuer dem, der prøver at give os et dårligt selvbillede, og vælger vores egne forbilleder.

§ 9: Vi tager hinanden alvorligt, når vi siger fra overfor noget, der ikke er o.k. Nej betyder nej.

§ 10: VI forlanger retssikkerhed for piger og kvinder.

§ 11: Vi forlanger en oplysende og mangefacetteret seksualundervisning, som inkluderer alle køn og seksualiteter.

Jenteloven er underskrevet af de to forfattere, og der levnes plads til en signatur fra den unge læser, der sidder med bogen.

Bogens målgruppe er hovedsagelig piger. Men (tænker denne skolelærer) drenge vil helt sikkert gerne læse med (uden at det bliver for åbenlyst), så de kan vide, hvorfor piger til tider er uforståelige, uigennemskuelige og ulykkelige. Målgrupper markeres af forfatteren på følgende måde;
Kære du, som åbner denne bog. Du er sandsynligvis en pige  – og hurra for det. Vi har nemlig skrevet bogen, fordi vi selv er piger, fordi vi hepper på piger, men også fordi vi er enormt trætte af kønsdiskriminering og ufede situationer, der opstår, bare fordi vi er piger.

Så har man som læser et billede af sproget i bogen. Det er ungt, uden at være alt for ungt. De to forfattere vedkender sig, at de ikke er 16 år, men de ved, og de husker, at de har været netop 16 år, 14 år og 12 år. De husker, hvordan det føltes at få den første menstruation, at være ulykkelig forelsket, at være uvenner med venner og veninder, og de har begge to kæmpet med og mod deres egen krop.

Bogen er en blanding af faktaoplysninger, tekster, der vender køn og kønsidentitet på hovedet, personlige beretninger fra de to forfattere, instagram-billeder, citater fra kendte kvinder, tips, gode råd og tegneserier. Mange genrer er blandet her, og det er alt sammen båret af en omsorg for unge piger.

Ulrikke Falch har været overvægtig, hun har haft anoreksi og bulimi, og hun har stadig komplekser over sin krop. Sofie Frøysaa var deprimeret og depressiv i flere år i sin ungdom. Også det har aldrig helt forladt hende. De skriver således på deres egne erfaringer og med deres eget liv, men det er skrevet uden at være privat. Det er personligt og vedkommende.

De bruger eksempler fra medierne til at vise, hvordan kønsstereotyperne er eksplicitte i nyhedsdækningen, de viser historiens forskellige kropsidealer, og de er i det hele taget ”voksne” på en måde, der kun kan glæde den unge læser.

Ulrikke og Sofies fortællinger om deres eget ungdomsliv er rystende. Og når man ser statistikkerne bag i bogen, så bliver man bekymret. Her er tal for, hvor mange unge piger og drenge, der tager smertestillende medicin på jævnligt basis, blot for at holde dagen og hverdagen ud. Her er tal på forventningspres fra skole og familie, om depression og psykiske sygdomme.  Alt sammen noget, der bør tales mere om.

Her er Jenteloven et god rygstød for de unge piger, der bør sætte Jenteloven op på badeværelsesspejlet, så loven kan læses hver morgen – og aften.

Tak til Ulrikke Falch og Sofei Frøysaa for denne feministiske førstehjælp.  I hepper på piger, men pigerne må også heppe på jer for mod og styrke til at dele jeres liv, så det (måske) kan hjælpe andre.

 

Link: https://www.youtube.com/watch?v=qhtuALN4SKg

https://www.facebook.com/DetNye/posts/endelig-er-boken-til-ulrikke-falch-og-sofie-fr%C3%B8ysaa-her-du-finner-ikke-mer-girl-/10156634065411350/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.