Jessy for evigt

‣ Forfatter: Mette Vedsø

‣ Illustrator: Anna Jacobina Jacobsen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 248,-

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788771517392

”Jeg lukker øjnene og forsøger at tænke på noget almindeligt.

En madkasse, en elastik, et hul i en vante.

Når jeg tænker på evigt og uendeligt, drejer alting rundt,

og mine ben føles, som om der er brus i.

Alting må da ende et sted?”

Der skal to til en tango, og der skal (tit) to til at lave en billedbog. Billedbogen har det rigtig godt i disse år, den fornyer og udvikler sig og rider ikke mindst på en højkvalitetsbølge. Billedbogsgenren undersøges og udvikles i både tekst og billede, og der udkommer rigtig mange væsentlige billedfortællinger til børn og unge.

Og så lægger rigtig mange af fortællingerne op til filosofisk undren og en snak hen over bogen om livet og dets mangfoldige udfordringer.

Mette Vedsø og Anna Jacobina Jacobsen er begge vigtige aktører i denne udvikling. De har tidligere arbejdet sammen om skilsmisse-ny-klassikeren En pige med pigsko (2017).

Nu er de tilbage med endnu et pletskud, Jessy for evigt, en poetisk og filosofisk fortælling om liv og død, evighed, uendelighed og i sidste ende om at være led i en (måske) uendelig kærlighedskæde af kys.

Mette Vedsø leger med sproget på alle niveauer og vender og drejer det: ”En dag opdager jeg, at der står midt inde i født.” – og inde i Jessy står der sej, ”sej som en skumfidus”, som Charley på sin Harley (!) siger. Og liv bagfra bliver til vil, og liv og leve er det Jessy vil. Et liv, som far fortæller, kan vare i hundrede år, hvis man da ikke lige vælter på motorcyklen eller får en plæneklipper i hovedet.

”Er evigt og uendeligt det samme?” filosoferer Jessy, og slutter fortællingen:
”Et kys er for evigt, hvisker jeg.

Inde i evigt står der give.

Kan noget man giver være for evigt?

Jeg synes lige pludselig, at alting giver mening.”

Jessy for evigt føjer sig smukt ind i Mette Vedsøs tekstunivers, fyldt med poetisk sprogligt overskud, pigsko, piger og pytkasser, og sender en hilsen til Jessys kusine i ånden, Tove, der i de fire bøger i serien Tove tænker også filosoferer over livet, kærligheden og tiden.

Der skal som skrevet to til en tango, og her i Jessy for evigt er dansepartneren Anna Jacobina Jacobsen, der med sine ekspressive illustrationer og med kendt doucet farvesætning, udtryksfulde øjne, klip og skæve vinkler væver en smuk billedside rundt om teksten. På omslaget ses både Jessy og en tænksom abe, der svæver rundt i universet på hver sin planet. Anna Jacobina Jacobsens billedside mere end underbygger teksten, men lever også sit helt eget liv. Som en hilsen til sin ordløse billedfortælling Ø ligger Jessy, som pigen i Ø i et par opslag på ryggen i det blågrønne vand, mens hun kigger op i universet.

Jessy for evigt kan som så mange andre billedbøger læses og forstås på mange måder – og niveauer. Ordene ligger rigtig godt i munden, og mens den voksne læser op, ikke højt, kan lytteren mærke sprogglæden i bogen og samtidig se og undersøge den komplekse billedside.

I en undervisningssituation kan Jessy for evigt inddrages på mange måder og på flere klassetrin, i indskolingen og på mellemtrinnet, i både dansk, billedkunst og kristendomskundskab. Værket er oplagt til at blive inddraget i både en forfatterskabs- og/eller en illustratorskabslæsning på mellemtrinnet.

Jessy for evigt er en hyldest til livet, og siger med Steffen Brandt: ”Så kys det nu, det satans liv!”

 

Billedbogen, Jessy for evigt

Forfatter, Mette Vedsø

Illustrator og forfatter, Anna Jacobina Jacobsen

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.