Kære Evan Hansen

‣ Forfatter: Val Emmich

‣ Oversætter: Christian Bach

‣ Forlag: CarlsenPuls

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 249,-

‣ Målgruppe:14 – 29 år

‣ Sidetal: 376

‣ ISBN: 9788711903247

”Kære Evan Hansen.

Sådan begynder alle mine breve. Først Kære, fordi det bare er sådan, man begynder et brev. Det er en standard. Og så navnet på personen, du skriver til. I dette tilfælde er det mig selv. Så ja, Evan Hansen.

Evan er i virkeligheden mit mellemnavn. Min mor syntes, at jeg skulle hedde Evan, og min far syntes, jeg skulle hedde Mark lige som ham selv. Min far vandt kampen i forhold til dåbsattesten, men min mor vandt krigen. Hun har aldrig kaldt mig andet end Evan.”

Så er Evan Hansen præsenteret som det skilsmissebarn, han er. Evan går i highschool, men han har angst, og det fylder meget i hans liv. I løbet af sommerferien har han brækket sin arm, og det plager ham, at ingen endnu har skrevet på gipsarmen. Han har ingen venner, og det bliver så åbenlyst.

Bogens har mange temaer, der behandles på glimrende vis. Det er Connors selvmord, der sætter hele handlingen i gang, men det handler også om sorgarbejdet hos forældrene, og om skolekammeraternes reaktion herpå. Det handler om Evans forhold til hans mor, Evans psykiske sårbarhed, om Evans mange løgne, der dækker over en stor ensomhed.

Evan Hansen kommer igen og igen ud i noget, hvorfra der ikke er en vej tilbage. Han møder Connors forældre til mindehøjtideligheden for Connor, og de får indtrykket af, at Evan var Connors bedste (og eneste) ven. Så vikler Evan Hansen sig ind i mange og svære løgne, og han opbygger en parallel identitet, så han ikke skuffer Connors forældre.

Alt sammen gør han af ren og skær hensynsfuldhed og med omtanke for deres ve og vel.

Det er en medrivende roman, der fortæller en historie, der er kompleks og fyldt med mange og komplekse personer.

Amerikansk, det er den jo. De unge går på highschool, de spiser i kantinen, de er underlagt forældrenes autoritet på en helt anden måde, end man ser i Danmark, og de har andre interesser end danske unge. Alligevel og på trods af alt det amerikanske, er det en absolut anbefalelsesværdig bog. Den fortæller ikke alt på linjerne, der står meget mellem linjerne og bag dem. Nok er der en psykolog, der spiller en vis rolle, men det er trods alt samtalen og det menneskelige samvær, der viser sig at være det væsentlige. Der indgår dele af sangtekster, og sms-samtaler i bogen, der holder et usædvanligt fint sprogligt niveau.

I Amerika bliver der begået 123 selvmord om dagen. Det er rystende tal, og bogen har på de sidste sider nogle linkt, der kan rådgive, hvis man som ung (eller ældre) har det svært.

”Kære Evan Hansen” er baseret på den (berømte) nye musical ”Dear Evan Hansen”, der har gået (og måske går der endnu) på Broadway. Forfatteren Val Emmich har skrevet bogen på baggrund af manuskriptet til musicalen. Selve musicalmanuskriptet og sangene er skrevet af Steven Levenson, Benj Pasek og Justin Paul.

Link:Kære Evan Hansen

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.