Kaj og lektien

‣ Forfatter: Mette Vedsø

‣ Illustrator: Jørn Willumsen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 31

‣ Sværhedsgrad: Lix 10

‣ ISBN: 9788702268195

Kaj er ikke hurtig, stærk eller modig. Kaj er Kaj. Og snart er det ham der skal op.

Kaj skal op til tavlen for at vise det billede, han har taget med som lektie til dagen. Det er et billede, der viser ham i en eller anden situation, og det er ikke nemt for Kaj:

Foran ham hænger en million fotos med modige børn. Ikke alle kan være modige, tænker Kaj. Der er også nogle som ikke er modige.

Heldigvis er de andre elever i klassen dog modige nok til at anerkende, at også Kaj kan noget helt særligt.

Mette Vedsø skriver her en Læs-Løs-bog, der med et lixtal på 10 giver et nogenlunde komplekst billede af en situation, der er genkendelig for såvel børn som voksne: Man skal vise, hvem man er, og så har man valget mellem at vise, hvem man egentlig er, eller at vise et billede af den, man kunne tænke sig at være. Det er forunderligt og fornøjeligt, at det kan fortælles på 31 små, korte sider.

Mette Vedsø
Gyldendals Læs løs-serie
Info om bogen på Gyldendals hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.