Kamma Morgensur

‣ Forfatter: Cecilie Wallengren

‣ Illustrator: Dorte Pontoppidan Thyssen

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 149,-

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 28

‣ ISBN: 9788763833066

Det er en dum dag. Og den er også dum, da Kamma skal have børstet tænder. Og redt hår. Og far river i håret med hårbørsten – med vilje! Og han sætter de forkerte elastikker i fletningerne. Og da Kamma skal have støvler på. Og ikke de nye røde sko, fordi det er for koldt.

Rosiner på havregrynene, Peter Plys-skeen, når det skulle have været den lyserøde, den gule kjole, når det skulle have været den lyserøde, og en far der sætter de forkerte hårelastikker i.

Kamma har fået det forkerte ben ud af sengen på denne helt almindelige onsdag. Alt er faktisk bare galt. Og så bliver den bare endnu værre af at Kammas mor og far gør ALT på den forkerte måde. Selv ikke da Kammas mor finder den hemmelige tryllestav frem, som tryller både den forkerte kop, tallerken og ske om til det rigtige, er det helt godt. Selv ikke da far vender hende på hovedet og kilder hende, bliver hun i godt humør – han er faktisk bare møgirriterende, ham far.

Først da Kammas mor træder i en hundelort på vej til børnehaven, og kun Kamma har opdaget det, bliver Kamma i godt humør og skraldgriner så meget, at hun må holde sig på maven af grin.

Jeg tror mange børnefamilier vil kunne nikke genkendende til plottet i bogen, og på vores matrikel blev den også læst med et skævt smil på læben. For hvilken børnefamilie har ikke prøvet at stå med et (eller flere, for den sags skyld) børn, der intet vil om morgenen, og hvor det faktisk er helt lige meget hvad man gør, for alt er bare forkert? Og hvor man som forældre må tælle til ti rigtig mange gange indvendigt.

Jeg er ret vild med Dorte Pontoppidan Thyssens illustrationer, som har en skæv streg og store hoveder. Netop de store hoveder gør ansigterne meget tydelige, og vi er slet ikke i tvivl om Kammas vrede, når vi ser hendes rynkede bryn, sammenknebne øjne og tre arme (da hun skubber morgenmaden, som er helt forkert, væk fra sig). Det fungerer virkelig godt sammen med de friske, glade farver, hun benytter sig af.

Bogen fungerer supergodt som udgangspunkt for en snak om vrede og dårligt humør, netop fordi den omhandler en så helt dagligdags situation, at de fleste børn og voksne kan sætte sig ind i den. Forfatteren har tidligere udgivet ”Kammas kjoler”. 

Som en ekstra sjov lille feature kan man her downloade en Kamma påklædningsdukke og Kamma mal-selv-ark:

http://www.rosinante.dk/

http://www.rosinante.dk/Books

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.