Karmaboy – Operation hundepølse

‣ Forfatter: Jacob Riising

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 147

‣ ISBN: 9788711569191

Niller savnede den gamle udgave af sin far. For selvom det var rart med en far, der ikke bare sad og så gamle fodboldkampe med Preben Elkjær hele dagen, så var det alligevel stressende med en far, som konstant ”tænkte ud af boksen”. Det havde for eksempel resulteret i ”pølsofonen”, en gammeldags telefon, der havde en pølse som telefonrør…

I ”Karmaboy – Operation hundepølse” flytter en ny indbygger til byen: Ruddy med den seje sportsvogn og det tjekkede tøj. Hos Ruddy får Niller al den opmærksomhed, han ikke får derhjemme, fordi hans far har alt for travlt med at prøve at udvikle en ny slags pølse. Pludselig forsvinder gravhunden Arthur, som er en af de hunde, Karmaboy lufter, og da Niller/Karmaboy begynder at grave i sagen, viser det sig, at Ruddy ikke har helt rent mel i posen.

Velkommen til en skør, skør verden! Bøgerne om Karmaboy er skrevet af Jacob Riising, der allerede på den sølvstrålende forside præsenteres som ”(mega)kendt fra TV (gammeldags form for Youtube)”. Og så er stilen ligesom lagt. Jeg har ikke læst de to første bøger om Karmaboy, men efter at have læst tredje bog i serien, har jeg faktisk lyst til at låne dem og læse dem højt for mine drenge på fem og syv derhjemme – jeg VED bare, de vil være helt færdige af grin.

“Operation hundepølse” er en gakket bog, der handler om drengen Niller, der kan forvandle sig til superhelten Karmaboy ved at iføre sig lange, uldne underbukser, herreunderbukser udenover, gule gummistøvler og gummihandsker, en gammel fodboldtrøje og et viskestykke som kappe. Historien er sjov og skør, men samtidig er detektivdelen af historien faktisk også ret spændende og vil hurtigt fange læseren. Bogen er desuden rigt illustreret af Claus Bigum, og de sort/hvide, rigt detaljerede tegninger gør historien rigere og persontegningerne tydeligere. Stregen er rundet og lettere satirisk, men samtidig genkendelig, så personerne får form og fylde.

Bogen er spækket med skøre fodnoter, og allerede på side 15 får man en lille fodnote, der forklarer, at man kan finde ud af, hvem Karmaboy er, hvis man bladrer til side 146.

Man får faktisk også to bøger for én bogs pris, for bagerst i bogen finder man fjerde bog i serien, den ultrakorte historie ”Karmaboy – togturen til Ølstykke”. For, som Jacob Riising skriver i sin epilog: ”Karmaboy 4” er en tynd kop te. Men den er samtidig også dejlig kort, og nu kan du fortælle i skolen, at du har læst en hel bog mere.

Jacob Riising forstår at tale til sin læser, og som voksen føler man sig hurtigt RIGTIG gammel og sat af. Børnelæsere vil helt sikkert æde bogen råt, og fortælleglæden stråler da også ud af siderne. Det er gakket, det er overdrevet, det er humoristisk, og det er lige i øjet!

Jacob Riising
Carlsen – med læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.