Kender du J. K. Rowling?

‣ Forfatter: Christian Mohr Boisen

‣ Illustrator: Rasmus Juul Pedersen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 199

‣ Målgruppe:8-12 år

‣ Sidetal: 80

‣ ISBN: 9788711911945

 

 

 

”Det er vores valg i livet, der gør os til dem vi er, Harry. I langt højere grad end vores medfødte evner.”
”Når man får meget mere, end man har brug for, så er det ens moralske ansvar at bruge det og dele ud af det på en fornuftlig måde.”
”Det kræver en del mod at sætte op mod vore fjender, men mindst lige så meget kræves der, når vi må stå fast over for vore venner.”

 

Ovenstående er nogle af Harry Potter-citaterne, man kan læse i bogen Kender du J. K. Rowling?. Bogen er nummer to i det, der sikkert bliver en biografiserie om kendte personer, det kan være spændende for de 8-12 årige at læse mere om. Barack Obama var den første person, der fik sin bog i serien. Nu har J. K. Rowling fået en bog, der fortæller om, hvordan hun blev forfatter til netop Harry Potter-bøgerne.

Kender du J. K. Rowling? er en faktabog, hvor der er mange citater, faktabokse, tidslinjer, billeder, tegninger og fotos fra Rowlings og Harry Potters liv. Der fortælles en kronologisk historie om forfatterens liv, og til sidst i bogen er der en livslinje, så man kan tjekke årstallene. Det er en spændende bog, der netop tager de fællestræk frem, der er mellem forfatteren og litteraturen. Rowling har været en kvik pige, der skrev sin første bog i en alder af seks år. Og så siger hun: ”Hvis man gerne vil være forfatter, er det en god ide at læse en masse bøger. Det vigtigste er at læse, så meget man kan, lige som jeg gjorde. Det giver dig en forståelse for god litteratur og det øger dit ordforråd.”

Teksten er god og letlæselig, men billedvalget er også værd at bemærke. Der indledes med ”Det hele begyndte på King’s Cross Station” og så ser man Platform 9 ¾ med en bagagevogn, der er på vej gennem muren. Det er en hyldest til netop J. K. Rowling og Harry Potter, og som læser bliver man optaget af netop sammenhængen mellem begivenhederne i realverdenen og begivenhederne i Harry Potter-universet.

”Som en historie, således er også livet: Det er ikke, hvor langt det er, men hvor godt det er, der betyder noget.” Sådan siger J. K. Rowling. Det er fint at læse om en succesforfatter og et succeforfatterskab. Det er særlig fint, når netop dette forfatterskab har fået mange, mange børn og unge (og voksne) til at læse bøger.

Faktabøger har en stor læserskare hos børn og unge (og voksne). Her er en af de gode faktabøger, der også viser vej ind i fiktionens verden.

 

 

 

Link: Mere om J. K. Rowling

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.