Kraken

‣ Forfatter: Benni Bødker

‣ Illustrator: Simon Bukhave

‣ Forlag: Forlaget Corto

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 249,-

‣ Målgruppe:+9

‣ Sidetal: 128

‣ ISBN: 9788793497474

Kraken er en spændende roman med et herligt mix af en gyser og en historisk søfartsroman fra svundne dage. En roman der fortæller historien om drengen Marius eventyrlige og farefulde ekspedition til de arktiske egne.

Marius’ far er ikke med blandt de overlevende, da resterne af en ekspedition, han var leder af, til Nordhavet vender hjem. Ingen ved, hvad der er blevet af hverken ham, hans dykkerklokke eller skibet. Men rygterne fortæller om et uhyre, Kraken, der lever på havets bund. En kæmpeblæksprutte der nu er blevet vakt til live. Et uhyre Marius selvfølgelig har et voldsomt opgør med.

Benni Bødker har skrevet en page-turner, der driver læseren frem gennem bogen. Den er fyldt med drama, zombie-sømænd, med en gysende og kuldslået slutning.

Undervejs under læsningen fornemmer man stemningen og inspirationen fra adskillige klassikere, stærkest selvfølgelig Jules Verne og hans En verdensomsejling under havetog Herman Melvilles Moby Dick, men også fra tidligere tiders drengebøger om søfart og hvalfangst. Og så minder stemningen og eventyret i bogen om Benni Bødkers egen Krystalskibet(Alvilda 2017). Godt skrevet, godt fortalt og uhyre spændende. Her er læseguf eller læsergys for alle, og drengene er indbefattet i dette ”alle.”

Begivenhederne i Krakener illustreret med papirklip af Simon Bukhave. Klip, der passer rigtig godt til den maritime gyser om kutteren Munkens jagt i stormfyldte vande på Marius fars skib Polarstjernen, og som er stærkt medvirkende til den smukke udgivelse Kraken er blevet.

Kraken er en forrygende dramatisk tween-roman. En roman der er lige velegnet til fri(tids)læsning som til oplæsning.

Benni Bødker -Kraken

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.