Lærestreg

‣ Forfatter: Jakob G. Madsen

‣ Illustrator: Mia Marie Overgaard

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 150,00

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 43

‣ Sværhedsgrad: Lix 15

‣ ISBN: 9788772270722

””Hallo! Mortens far … er du der? Du bliver nødt til at komme op! Hallo!” Der kom ikke noget svar. Han gik et stykke ned ad trappen. Råbte igen: ”Hallo! Er der nogen?” Ordene blev slugt af mørket. Der var mange fluer. Og der lugtede klamt. Chris gik længere ned. Stod stille på det sidste trin. Han kunne ikke rigtig se noget. Der lå vist en masse ragelse ude i rummet. Som om det hele var smidt ind med en skovl. Der var ikke noget, der rørte på sig. Han kunne heller ikke høre noget. Kun fluer, de var over det hele. Og lugten var
endnu værre hernede.”

Chris er lige flyttet til et nyt hus. En dag, da han er ude at slå græs i haven, møder han nabodrengen, der præsenterer sig som Morten. Chris går med over til Morten, som bor virkelig rodet og beskidt. Og der er ikke rigtig noget spor af hverken Mortens mor eller far. Morten lever da også helt efter sine egne regler. Da de giver sig til at kaste med flødeboller indenfor, synes Chris først det er lidt mærkeligt, men så overgiver han sig og synes faktisk det er rigtig sjovt. Da Morten skal ind og give sin tilsyneladende syge mor medicin,
får Chris spurgt til hvad der egentlig er galt med hende. Morten kommer med en usammenhængende forklaring og nævner at faderen kører lastbil og næsten aldrig er hjemme. Der kommer dog mærkelige lyde fra kælderen, og Chris begynder efterhånden at ane, at noget er helt, helt galt hjemme hos Morten!

Bogen er gennemillustreret af Mia Marie Overgaard, som har gjort et fantastisk stykke arbejde. Hendes sort-hvide illustrationer bogen igennem gør virkelig noget for at fortætte den uhyggelige stemning, forfatteren får sat i bogen. Illustrationer som for eksempel forsideillustrationen ligner jo decideret noget fra en gyserfilm og skal nok tiltrække alle gyserhungrende læsere.

Lærestreg er en del af serien 13 historier. Historierne er tidligere udgivet i én bog uden illustrationer, men nu er de altså udgivet enkeltvis, læsepædagogisk bearbejdet så de ligger omkring lix 15. Det er en helt genial ide og udvider målgruppen af læsere. Det gør den læsbar for større børn og unge, der ikke er stærke læsere, men alle kan være med, for bogen har ikke et typisk letlæsningsudtryk og vil tiltrække alle slags læsere – der selvfølgelig er nødt til at have nerverne i orden. For det er absolut ikke læsning for sarte sjæle.

Her er ingen lykkelige slutninger, og de små hår i nakken når at rejse sig, før man er færdig med bogen. Som en bonus er 13 historier desuden udgivet som lydbog med både special effects og musikalsk underlægning.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.