Den lille drage og den første flyvetur

‣ Forfatter: Emil Blichfeldt

‣ Illustrator: Emil Blichfeldt

‣ Forlag: Calibat

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 34

‣ ISBN: 9788793281387

I næste bog bliver det endnu mere farligt, for så skal Vinge og Nida redde mor. Tror du, det er den onde fyrste og slim-dragen, der har fanget hende?

Sådan slutter “Den lille drage og den første flyvetur”, og svaret fra denne læser er kort: Ja, jeg tror, at slimdragen og den onde fyrste har fanget mor. Jeg tror dog også, at Vinge og edderkoppen Nida nok skal få hende befriet.

”Den lille drage og den første flyvetur” er den første bog i det, der kan blive en lang serie om dragen Vinge. Lille Vinge har netop lært at flyve, og den er til tider lidt bange for verden, sådan som man kan være det, når man er ny.

Der sker ikke noget sindsoprivende i løbet af bogens 34 sider, men det er nu også blot de 26 sider, der er ”ren” historie. Resten er titelblad og forslag til dialog med teksten. Det kan undre, at side-prisen i en sådan billedbog/bog med billeder er så høj. Bogen er A5-størrelse, og hver side med ”fortællingen” står således til ti kroner. Det er en højere pris, end man giver for Søren Ulrik Thomsens lyrik. Og det er ærgerligt, for det er en fin historie, og konceptet er godt til de helt nye læsere. Desuden er det plagsomt for læseren, at der er spørgsmål som:

Tror du Vinge har for små vinger i starten af bogen, eller tror du, han er bange for at falde ned? Kan man godt være bange og modig på samme tid? Tror du, man kan klare mere, end man tror?

Sådanne spørgsmål er virkelig ”dansklærerspørgsmål”, og måske skulle den nye læser have lov til selv at læse og stille sine egne spørgsmål?

Illustrationerne i bogen er lavet af bogens forfatter, og de giver et virkelig fint og venligt billede af dragen Vinge. Det er ikke en drage, der skræmmer.

Emil Blichfeldt
Calibat

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.