Lille Kvast som cirkusartist

‣ Forfatter: Pierre Bailly

‣ Illustrator: Celine Fraipont

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 30

‣ ISBN: 9788791611483

Denne gang møder vi igen Lille Kvast, da han går hjemmefra om morgenen og bogstavlig talt hvirvles ind i et værre cirkus. Nærmere bestemt hvirvles han ind i en lang skakt, der viser sig at være røret i en trylleklovns hat. Det er en fin detalje fra forfatternes side. Lille Kvast dukker op midt i en cirkusforestilling, hvor han møder en klovn, der gerne vil lære ham cirkuskunster. Cirkusdirektøren er dog ikke meget for den idé og forsøger at smide Lille Kvast ud. Det lykkes ikke helt.

Iført klovnekostume lærer Lille Kvast, at det tager tid at lære at være cirkusartist. Der skal adskillige fald og uheld til, før han bliver dygtig. Men musik skal der til, og under harmonikaspil lærer Lille Kvast at jonglere og gå på line. Til sidst står han selv i manegen og henrykker publikum, mens både han og klovnen får lagkager i hovedet. Selv den sure cirkusdirektør – hvorfor skal de egentlig altid være sure i børnelitteraturen? – bliver glad for succesen.

Jeg vil tillade mig at henlede opmærksomheden på min anmeldelse af ”Lille Kvast på Pottekongens slot”, for det er et langt stykke henad vejen de samme træk, der går igen i ”Lille Kvast som cirkusartist”. Dog adskiller de to bøger sig fra hinanden ved, at hvor eventyret om pottekongen er skævt og kulsort – eller brunt om man vil – så er denne bog en mere almindelig og sød fortælling om at øve sig for at blive god til noget og overkomme de små bump i livet.

Også her er der tale om en rammefortælling, hvor Lille Kvast bliver blæst hjem igen i en sæbeboble. Hjemme i trygge rammer kan Lille Kvast komme i bad og gå i seng, men inden da hiver han sin klovnehat op af sin taske, og som læser får man igen en fornemmelse af, at Lille Kvast bevæger sig på kanten mellem fantasi og virkelighed.

Disse franske historier uden ord og bogstaver byder på en originalitet i historieopbygningen og gør temaer som venskab, savn og flittighed tilgængelige for de små læsere. Skulle man pege på en mulig svaghed, skulle det være, at bøgerne kan blive for lange for de helt små. Dette opvejes dog af, at historierne på ingen måde bliver statiske, men holdes i et højt fortællertempo, hvor illustrationerne vedbliver at være underholdende. Det er en kunst at kunne fortælle for små børn og ikke mindst fastholde dem. Det skulle jeg mene, at Lille Kvast vil være mester for.

Mange småbørn vil finde historien, farverne, stregen og Lille Kvast interessant, og derfor skal bogen ud i børnehaverne og hjem på boghylden. Bogen er billig, og der findes indtil videre otte bøger om Lille Kvast fra forlaget Forlæns. Sørg for at købe dem, så de små får gode læseoplevelser fra starten. Det bliver de glade for.

Pierre Bailly
Forlæns

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Janus har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte siden 2002 og har i forlængelse af sin kandidatuddannelse holdt flere foredrag om børnelitteratur. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger.