Lucas’ Black Friday

‣ Forfatter: Ellen Holmboe

‣ Forlag: Løse Ænder

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 61

‣ Sværhedsgrad: Lix 16

‣ ISBN: 9788793636170

Lucas snor sig ind og ud mellem hæren af grådige dyr. Han ved, præcis hvor han skal hen. Han zigzagger mellem de mange kroppe. Det er vildt svært, men det går. Emma er stadig bag ham. Han ved, han kan nå det.

Det er ikke tilfældigt, at det citerede lyder som en scene fra et computerspil. For Lucas er nemlig medlem af et Counter Strike-hold. Holdets leder hedder Emma, hun er røvforkælet og helt sindssygt rig, og så er hun i færd med at få smidt Lucas af holdet, fordi hans udstyr er for dårligt og for ustabilt. Heldigvis findes Black Friday, hvor computerudstyr kan fås til en billig penge – men desværre bringer dagen og udsalgssindssygen det værste frem i folk.

Lucas’ Black Friday er en meget moralsk bog, måske for moralsk set fra et voksent ståsted, og jeg er i tvivl om, hvorvidt de 10-11-årige vil købe den. Når det er sagt, så er det godt set at sammenblande de voldelige og determinerede scener fra et computerspil med et udsalgsraid. Det er befriende.

Bogen skal nok have en formidling med sig, men den vil medføre diskussioner om vores forbrugs- og overflodssamfund og de dilemmaer, det medfører.

Ellen Holmboe
Info om bogen på Løse Ænders hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.