Mammut

‣ Forfatter: Jonas Kleinschmidt

‣ Illustrator: Anna Jacobina Jacobsen

‣ Forlag: Turbine

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 299,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788749670707

”Jeg er Oom

Min søster er Ool

Hver morgen går vi sammen med vores mor ud for at samle.

Korn, frø, bær og frugter.

Over os hænger en vidunderlig sol.

Når mændene kommer hjem fra jagt, tegner de et kæmpemæssigt dyr i sandet.

Jeg har aldrig før set så stort et dyr.”

Mammut er en både tankevækkende og billedskøn udgivelse, der fortæller historien om de to søstre Oom og Ool og deres mor og et liv tæt forbundet med den omgivende natur som samlere i en fjern, fjern fortid.

I Mammut er fortællingen inspireret af forfatteren, kritikeren, essayisten m.m. Ursula Le Guin (1929 – 2018), der i sit lille essay Bæreposeteorien om fiktion skriver om disse fjerne forfædres liv i en verden, hvor kød kun var vigtigste føde i Arktis.

I de gamle ur-fortællinger, har vi hørt om menneskets jagt efter vilde dyr. Man(d) samlede ikke, men jagede kollektivt og raffineret dyr som uldhårede næsehorn, vilde heste, bisoner og enorme mammutter med spyd for ca. 120.000 år siden. Det er den jagt, vi møder i fx hulemalerier. Fortællingen om den heltemodige kamp for føden tilhører mammutjægerne. Mammutten, det mytiske dyr, og mammutjægerne tog hele fortællingen fra samlerne. Men vore tidlige forfædre var først og fremmest samlere og bærplukkere, og det var primært kvinder og børn, der stod for den del -den væsentligste del af kosten, og i Mammut er det dem, der får den centrale plads.

Mammut er en udgivelse i et dejligt stort billedbogsformat, og illustrationerne er i sædvanlig Anna Jacobina Jacobsen stil lidt drømmende, alfeagtig og billederne svæver om teksten, mens de kærtegner den og tilfører den ny mening. Billedsiden er på alle måder solidarisk med Oom og Ool og fortællingen ses gennem deres øjne. Uskyldig, varmt, søstersolidarisk og romantisk. Også da mammutten langt om længe dukker op i pigernes verden, først i form af mændenes tegning på jorden og siden prustende, enorm og stridhåret om natten ude i skoven.

Mammut er opsamlende en varm, filosofisk og tankevækkende fortælling, der sender et ekko fra en fjern urtid frem til vores tid, hvor den stiller centrale spørgsmål til læseren om vores levemåde fortalt i børnehøjde.

For Mammut er på sin egen måde højaktuel i en tid med Greta Thunberg, økokritik, klimakrise, katastrofal co2 udledning, covid-19 pandemi og naturkatastrofer, hvor hele vores levemåde, spørgsmålet om bæredygtighed, fødegrundlag og levnedsmiddelproduktion står til radikal genovervejelse.

Mammut anbefales varmt til oplæsning i stearinlysets skær, til daginstitutioner og til skolens dansk-, kristendoms- og billedkunsttimer i indskolingen. Her er mere end rigeligt at nærstudere i både teksten, i billederne og samtale om.

Jonas Kleinschmidt og Anna Jacobina Jacobsen har med Mammut i tekst og billeder fortalt en anderledes fortælling og givet et bud på, hvordan man kan drøfte helt store eksistentielle spørgsmål med børn og deres voksne.

Forfatter, Jonas Kleinschmidt

billedbogen, Mammut

Ursula Le Guin: “Bæreposeteorien om fiktion,” (på dansk ved Karsten Sand Iversen), Forlaget Virkelig i samarbejde med Laboratorium for Æstetik og Økologi, 2018

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.