Man må ikke spise sine klassekammerater

‣ Forfatter: Ryan T. Higgins

‣ Illustrator: Ryan T. Higgins

‣ Oversætter: Camilla Schierbeck

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 129,95

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 9788711905005

Rita Rex skal starte i skole, og alt er parat: ”Ritas mor havde købt en ny rygsæk til hende med ponyer på. Rita elskede ponyer. For ponyer er uimodståelige. Ritas far havde lavet en madpakke med tre hundrede tunsandwicher og en æblejuice.”

Rita er dog lidt nervøs – og med god grund, viser det sig. For Ritas klassekammerater er børn! Og Rita synes også at børn er helt uimodståelige … og det er svært at få venner, når man hele tiden kommer til at spise sine klassekammerater.

Amerikanske Ryan T. Higgins kender vi fra de skæve og sjove bøger om den gnavne bjørn Boris, og også her i fortællingen om Ritas svære skolestart, er humoren i højsædet. Rita er på en og samme tid absolut genkendelig – en lidt nervøs skolestarter, der bare ønsker sig at være vellidt og falde til i sin nye hverdag – og så noget så absurd og eventyrligt som en t-rex i et klasselokale fyldt med børn. Og den usandsynlige kombination fungerer upåklageligt.

Fortællingens billedside udbygger teksten og indeholder en masse gode grin – som da teksten lyder: ”Hun prøvede at få venner i frikvarteret,” og illustrationen viser Rita med vidt åbent gab nedenfor rutsjebanen og nogle skeptiske børn, der bestemt ikke har lyst til at rutsje ned i munden på hende. Og umiddelbart efter: ”Hun gjorde sig umage i billedkunst,” hvor vi ser Rita stolt fremvisende sit maleri af en t-rex, der æder et barn.

Illustrationerne er farverige og detaljerede, særligt ansigtsudtrykkene er skønne, og man føler med både Rita og de hårdtprøvede klassekammerater.

Man må ikke spise sine klassekammerater er et rigtigt godt bud på en oplæsningsbog til børn på vej i skole eller i indskolingen. Den lægger fint op til en snak om venskab, forskelle og kompromisser – og både børn og voksne er garanteret et godt grin.

Forlaget Carlsen – Man må ikke spise sine klassekammerater – læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.