Max får bid

‣ Forfatter: Vicky Devi Smidt

‣ Illustrator: Thomas Hjorthaab

‣ Forlag: Alinea

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 225 kr.

‣ Målgruppe:Fra 7 år

‣ Sidetal: 31 sider

‣ Sværhedsgrad: Lix 8

‣ ISBN: 9788723569721

Max er taget med sin mor på tur til en sø, hvor mor kun gider solbade, mens Max meget hellere vil fiske. Han har dog kun en prop og en snor, og det giver altså bare ikke rigtig bid. Oven i købet dukker pigen Ea op i en båd, og hendes far hiver den ene fisk efter den anden ind. Heldigvis kommer Max’ gode ven, naboen Ejgil forbi i sin båd, og han vil gerne hjælpe Max. Det går dog ikke helt efter planen, og da først fiskestangen knækker, og Ejgil forgæves har forsøgt at sænke Max ned i vandet, så han kan fange en fisk med hænderne, er entusiasmen til at overskue. Snart får Eas far dog en kæmpe fisk på krogen, som hiver ham overbord. Max og Ejgil iler ham til hjælp, og da den kæmpestore fisk er nær ved at bide Eas far, slår Ejgil den i hovedet med bådens ene åre. På den måde ender Max og Ejgil som heltene, der både har fået fanget en kæmpestor fisk OG reddet Eas far.

Bogen her er anden bog i serien om det umage vennepar Max og Ejgil. Man behøver ikke have læst første bog, for denne bog indledes med et kort opslag om Max og Ejgil og deres relation til hinanden.

Bogen er en del af Alineas serie Grøn Læseklub, som har et indhold der henvender sig til 6-9 årige. Denne bog har lix 8 og vil være god til dem der har knækket læsekoden og ønsker en bog med mere bid i. For ud over at bogen er let at læse, har den samtidig et formidabelt indhold med en historie, der både byder på humor og spænding hele vejen igennem – noget, der ellers godt kan være en udfordring i en bog med et lix på 8.

Bogen er gennemillustreret i farver af Thomas Hjorthaab, som med sin herligt skæve, skøre tegneserieagtige streg løfter historien endnu mere og giver den liv. Læg også mærke til de finurlige detaljer, som for eksempel at Max’ bandana tilsyneladende er lavet af samme stof som moderens bikini.

Her er tale om en virkelig god begynderbog, som vil styrke læseglæden hos de fleste små læsere.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.