Maximum Ride – Engleeksperimentet

‣ Forfatter: James Patterson

‣ Oversætter: Kim Langer

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 299,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 470

‣ ISBN: 9788711383032

14-årige Max og hendes fem venner Fang, Iggy, Nudge, Gazzy og Angel er ganske unikke. De er vokset op i et menneskelaboratorium i Californien, også kaldet ”skolen”, hvor videnskabsmænd udfører skræmmende eksperimenter på fostre og små børn. Hos de seks venner har man sprøjtet fugle-dna ind i det menneskelige æg, hvilket har resulteret i, at de er blevet til 98% mennesker og 2% fugle. De har vinger og kan lynhurtigt bevæge sig gennem luften.

De seks venner er flygtet fra ”skolen” og har gennem de seneste år levet afsondret fra resten af civilisationen. Det fredelige liv, hvor der er plads til at afprøve forskellige familieroller, bliver pludselig smadret, da vennerne bliver angrebet af strygere: halvt mennesker, halvt ulve, som regel bevæbnede og altid blodtørstige. Strygerne kommer også fra ”skolen”, og bortfører den yngste, Angel, tilbage til ”skolen”.

Herfra starter den vilde jagt! De resterende fem venner drager ud på en hæsblæsende rejse mod ”skolen” for at befri Angel.

Bogen kredser om temaerne identitet og familie. Ingen af de seks børn og unge ved, hvem de er eller hvor de kommer fra. Er de blevet givet væk til ”skolen”? Er de blevet kidnappet? Hvem er deres forældre? Lever de eller er de døde? Max og hendes venner er blevet hinandens familie, fordi der ikke er andre!

Bogen er inddelt i seks dele og 135 korte kapitler. Handlingen bæres frem af masser af tanker og dialog – bl.a. den samtale som Max hele tiden har med mig – læseren.

”Tillykke. At du læser det her er ensbetydende med, at du har forbedret sandsynligheden for at overleve indtil din næste fødselsdag helt enormt. Ja, dig, der står dér og bladrer i bogen. Du må ikke lægge den fra dig. Det er dødsens alvor – det kan koste dig livet”.

Der er ikke brugt meget plads til beskrivelser af hverken personer eller miljø, men det gør ikke noget. Man bliver holdt fast i nuet. Tempoet er højt og man suser hurtigt fra det ene kapitel til det næste. Med sine 470 sider appellerer den umiddelbart til den sikre læser – læsehesten – der uden problemer kan sluge den ene mursten af en roman efter den anden. De korte kapitler og megen dialog kan måske også lokke den knap så læsestærke læser ind i Maximum Rides hæsblæsende univers. Det er bestemt et forsøg værd.

http://www.youtube.com/watch?v=rLPLsowWeeU

http://www.jamespatterson.com/books_maximumRide.php#.U4c8BLqKCM8

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.