Han kastede flyet ind i et rul, der fik det til at sortne for øjnene af ham. Så pressede han styrepinden frem og sendte sit fly i et vildt dyk. Væk, væk. Ikke noget med at indlade sig på et hundeslagsmål. Han bad til, at piloterne i de amerikanske jagerfly var nye og uerfarne ligesom ham.
Hans Franke er tysk jagerpilot under anden verdenskrig. Han bliver skudt ned over en skov og overlever mirakuløst. Samtidig og lige i nærheden er den gale videnskabsmand Dr. Totenkopf presset, for han har lovet Der Führer, at han vil kunne fremstille et ultimativt krigsvåben: En menneskemaskine.
Fascinationen af kampfly og anden verdenskrig siver gennem siderne i Einspors korte roman. Beskrivelserne af luftkampene og de enkelte fly er detaljerede og spændingsmættede og måske derfor bliver overgangen til anden halvdel af bogen med den meget Frankenstein-lignende Dr. Totenkopf meget markant.
Menneskemaskinen er illustreret virkelig godt af Kristian Eskild Jensen; så godt at jeg ville ønske, at Menneske-Maskinen var blevet en reel tegneserie.
Vil egne sig godt som frilæsning for de 12+-årige, især hvis hun eller han har en stor fascination af Anden Verdenskrig.
Fascinationen af Anden verdenskrig og glæden ved historien om den gale Dr. Frankenstein er helt centrale i Einspors korte roman. Det er detaljerigt, uhyggeligt, spændende, lidt nørdet og så knækker romanen på midten.