Menneskemaskinen

‣ Forfatter: Henrik Einspor

‣ Illustrator: Kristian Eskild Jensen

‣ Forlag: Løse Ænder

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 240,00

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 68 

‣ ISBN: 9788793636064

Han kastede flyet ind i et rul, der fik det til at sortne for øjnene af ham. Så pressede han styrepinden frem og sendte sit fly i et vildt dyk. Væk, væk. Ikke noget med at indlade sig på et hundeslagsmål. Han bad til, at piloterne i de amerikanske jagerfly var nye og uerfarne ligesom ham.

Hans Franke er tysk jagerpilot under anden verdenskrig. Han bliver skudt ned over en skov og overlever mirakuløst. Samtidig og lige i nærheden er den gale videnskabsmand Dr. Totenkopf presset, for han har lovet Der Führer, at han vil kunne fremstille et ultimativt krigsvåben: En menneskemaskine.

Fascinationen af kampfly og anden verdenskrig siver gennem siderne i Einspors korte roman. Beskrivelserne af luftkampene og de enkelte fly er detaljerede og spændingsmættede og måske derfor bliver overgangen til anden halvdel af bogen med den meget Frankenstein-lignende Dr. Totenkopf meget markant.

Menneskemaskinen er illustreret virkelig godt af Kristian Eskild Jensen; så godt at jeg ville ønske, at Menneske-Maskinen var blevet en reel tegneserie.

Vil egne sig godt som frilæsning for de 12+-årige, især hvis hun eller han har en stor fascination af Anden Verdenskrig.

Fascinationen af Anden verdenskrig og glæden ved historien om den gale Dr. Frankenstein er helt centrale i Einspors korte roman. Det er detaljerigt, uhyggeligt, spændende, lidt nørdet og så knækker romanen på midten.

Menneskemaskinen fra forlaget Løse ænder

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.