Hvorfor størkner mit blod? Hvorfor gør det ondt, når jeg slår mig? Hvordan kom jeg ind i min mors mave? Og hvorfor kan jeg ikke leve evigt?
Livet er fyldt med gode spørgsmål, og i denne bog tager forfatten hul på en god portion af dem, der handler om menneskekroppen og alle dens finurligheder.
Vi kommer omkring kroppens udseende (hvorfor har jeg ikke pels?), hvad den har brug for, for at kunne fungere (hvorfor skal jeg spise og drikke?), hvorfor den gør, som den gør (hvorfor laver jeg lort?) og hvordan den forandrer sig igennem livet (hvorfor får jeg lyst til sex, når jeg bliver ung voksen?) – altsammen med udgangspunkt i interessante og åbenhjertige spørgsmål.
Undervejs er der sjove facts og rekorder, ligesom der er forslag til små sjove opgaver eller forsøg, man selv kan kaste sig ud i (jeg har fx forsøgt at nynne, mens jeg holdt mig for næsen – det kan man så ikke).
På mange måder ligner denne bog mange andre børnerettede fagbøger om kroppen – og så gør den alligevel ikke.
Her er plads til noget af det, vi ikke rigtigt ved så meget om; noget af det, forskerne stadig må gætte sig til, og der opfordres til at spørge videre.
Og så præsenterer den en fuldstændig åben og ikke-binær tilgang til både køn og seksualitet (uden i øvrigt at virke tvungent politisk korrekt), hvilket ikke er noget man hyppigt støder på i litteratur henvendt til børn.
Mig og min krop er humoristisk illustreret af Niels Roland, der giver kroppens abstrakte processer et tilgængeligt billedligt udtryk med sine farverige fremstillinger af fx små blodcelle-håndværkere, der lapper et hul i huden med søm og brædder.
Bogen henvender sig til alle videbegærlige, spørgelystne børn og deres voksne.
Sprogligt er den måske lettest tilgængelig fra omkring indskolingsalderen, men med lidt ekstra forklaringer (eller ændrede formuleringer) kan også yngre børn finde svar på mangt og meget i den.
Og helt ærligt: nogle gange kan det være guld værd for os voksne at have et opslagsværk af denne slags stående – der er jo alligevel en del, vi heller ikke lige ved.