Mille Møgunge blander sig i alt

‣ Forfatter: Joanne Nadin

‣ Illustrator: Jess Mikhail

‣ Oversætter: Elisabeth Kirtzner

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 140

‣ ISBN: 9788763858953

Mit navn er i virkeligheden ikke Mille Møgunge. Det er Kamille Madsen. Det med ’møgunge’ er min fars JOKE. Jeg ved, det er en joke, for hver gang han siger det, griner han højt og lyder som en vildgås, der skriger. Men jeg kan ikke se det sjove i det. Og det passer heller ikke, at jeg er en møgunge.

Mille Møgunge er en serie på foreløbig fire bøger. Bøgerne beskriver en kvik og kæk pige, der har et ret ironisk forhold til sig selv og sin familie. Familien er beskrevet på første side med følgende ord: Mød Mille Møgunges opgivende omgangskreds. Mille (det er aldrig hendes skyld), Kosmus (Milles nu meget skaldede bedsteven), Frida (Milles irriterende søster)… – og så følger mor og far, farmor, farmors hun og tante Diddi.

Både tekst og illustrationer er humoristiske. Og så er der gjort brug af grafiske elementer, så nogle ord er skrevet med versaler og andre med fed skrift, mens der også forekommer lister i bedste Nynnes dagbog-stil.

Man er som læser ikke i tvivl om, at Mille er en pige med ben i næsen – eller at hun kan balancere spiseskeer på samme næse. I det hele taget opfører hun sig som en møgunge,  men dog en møgunge af den charmerende slags.

Mille Møgunge blander sig i alt er egentlig tre historier i én bog. Det er Mille Møgunge yder sit bedste, Mille Møgunge blander sig i alt, Mille Møgunge og den nye pige og endelig indeholder bogen også Mille Møgunges Top 5 overlevelsestips.

Bøgerne om Mille Møgunge er skrevet af engelske Joanne Nadin, hvorfor børnene har skoleuniformer på og tiltaler de voksne med hr. og fru. Bogen skildrer i det hele taget et typisk engelsk skolemiljø, og selvom det kan være fint for danske børn at læse om det, så er det vigtigt at påpege, at den ligger meget langt fra den danske skoleelevs hverdag.

Mange voksne læsere vil nok synes, at bøgerne om Mille er lidt overgearede og meget ung-med-de-helt-unge-agtige, men børn i 7–8-års alderen vil nok sætte pris på historierne om en pige, der er sjov, og som klarer sig i alle situationer. God læselyst.

Joanna Nadin
Jess Mikhail
Info om bogen på Høst & Søns hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: