Mira på lejrskole

‣ Forfatter: Sabine Lemire

‣ Illustrator: Rasmus Bregnhøi

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 149

‣ Målgruppe:11-14 år

‣ Sidetal: 240

‣ ISBN: 9788702281781

Mira er en ung pige, som vi har mødt før i to bøger, hvor hun er bl.a. er flyttet med sin mor ud på Joachims husbåd. Her har de det fint. Nu skal Mira på lejrskole.

”Godnat min egen. Jeg skal nok vække dig, hører jeg mor sige fra stuen.

Mira ved, at mor tit sover over sig, og har derfor sat sit eget vækkeur. Gå til 2 på side 28.

Mira stoler på, at mor vækker hende, og lægger sig trygt til at sove. Gå til 3 på side 33.”

Sådan er denne bog en interaktiv bog, hvor man selv er med til at bestemme handlingen. Der er mange dilemmaer for Mira, og som læser bliver man nødt til selv at vælge sammen med hende.

På den måde springer man rundt i handlingen.

Der er også en række ”test”, hvor man eksempelvis bliver testet i, om man er en natteravn, eller om man kan komme ud af fjerene om morgenen:

”Hvad med dig selv? Kan du komme ud af fjerene om morgenen, eller er du en natteravn?
1. Når vækkeuret ringer …..

  1. Slukker du det og lader som ingenting.
  2. Sætter du det på snooze, i hvert fald en og somme tider også flere gange.
  3. Står du op med det samme.”

Mira skal som sagt på lejrskole, og hvis man tror, at det er ukompliceret, så må man læse med her. Først og fremmest skal man jo vide, hvem man skal bo i hytte eller soverum med. Her skal vælges. Det er svært. Man skal også forberedes på, at man skal sove hjemmefra uden sit sovedyr. Eller skal man tage sit sovedyr med?

Mira kommer i en af udgaverne ikke med den fælles bus, og hun må derfor køres af sin mor, der så bliver hængende på lejrskolen. Hun bliver endda og overnatter. Set fra et lærerperspektiv er det en af de forældre, man ikke har lyst til at have for mange af. Lejrskolens regler gælder nemlig ikke helt for Miras mor. Eleverne har afleveret mobiltelefoner, men Miras mor er jo en voksen.

”Klokken 20.00 ligger mor og jeg i køjesengen. Jeg kan høre, at mor har sin mobil fremme.
Vi må altså ikke bruge telefoner nu, siger jeg.

Det gælder ikke for de voksne, svarer mor.

Det gør det da.

Okay, du sladrer ikke vel? Kommer du ikke ned og ser et afsnit af zombieserien?

Så ligger vi i soveposen og ser zombier, der går amok.”

Bogens handling foregår på lejrskolen med venner, jalousi og begyndende kæresteri. Det er helt i Mira-stilen, men man skal lige vænne sig til, at denne bog ikke er en graphic-novel i traditionel forstand. Det er en bog med en del multimodaliteter. Her er en række test, der er billeder, der er en interaktiv del, og så er der en opskrift på brændenældesuppe.

De foregående Mira-bøger har været ”klassiske” graphic-novels. Det er denne ikke. Der er meget få illustrationer. Der kommer helt sikkert flere Mira-bøger. Det er et spændende og fornyende projekt, hvor Miras klassekammerater sikkert får mere plads i de følgende bøger.

 

Sabine Lemire

Rasmus Bregnhøi

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.