Mø i en moske & Kig op, Mø

‣ Forfatter: Lise Kloborg Pedersen

‣ Illustrator: Kim Svarer

‣ Forlag: Alinea

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 200 kr

‣ Målgruppe:fra 5 år

‣ Sidetal: 20 sider

‣ Sværhedsgrad: Lix 4 og 5

‣ ISBN: 9788723569714

Bøgerne ”Mø i en moske” og ”Kig op, Mø” er begge en del af serien ”Læs lydret” fra Alinea. I begge bøger (og i resten af serien, for den sags skyld) følger vi pigen Mø og manden Bo, som i hver bog er i en ny by. Byens navn nævnes aldrig i bøgerne, det kan man som læser selv gætte med på og forsøge at regne ud.

I ”Mø i en moske” er Mø og Bo taget til Istanbul i Tyrkiet. Det kan vi kun som læsere regne ud, fordi de blandt andet tager til Den Blå Moske, som findes i Istanbul. De besøger også en basar og sejler på en flod.

I ”Kig op, Mø” er Mø og Bo taget til Bruxelles, hvilket vi som læsere kan regne ud, da de besøger attraktionen Atomium med de mange kupler. De besøger også en statue med en tissende dreng og beslutter sig til sidst for at få en bid god mad.

Begge bøger er illustreret af Kim Svarer i klare farver og med gode og tydeligt genkendelige illustrationer af de forskellige attraktioner, Mø og Bo besøger.

”Mø i en moske” er måske især interessant, da der ikke, mig bekendt, eksisterer ret meget begynderlæsning om Tyrkiet, og her får man et fint lille indblik i kulturen, der kan være med til at starte gode snakke.

Bøgerne er lixet til 4 og 5 og med lydrette ord, så de fungerer rigtig fint som startlæsning, hvor der faktisk også er en smule handling; noget der godt kan være svært i begynderlæsningen.

Det er i det hele taget et par rigtig fine begynderlæsningsbøger, der uden tvivl vil tiltrække læsere alene ved hjælp af de klare farver på forsiden og hardbackudseendet, der signalerer ”en rigtig bog”, som mange af de børnelånere jeg har på biblioteket udtrykker det.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.