I morgen er alt mørkt – Marlens historie

‣ Forfatter: Sigbjørn Mostue

‣ Oversætter: Erik Egholm

‣ Forlag: ABC

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 271

‣ ISBN: 9788779163591

Helvede lå og ventede. Det havde sneget sig ind på os, umærkeligt og nært. Vi vidste det bare ikke endnu. Og vi gik lige ind i infernoet, godtroende som børn, for vi levede stadig i en gamle verden, hver især var vi stadig vores gamle jeg.

Verden er blevet ramt af en parasit, der forvandler almindelige gode mennesker til frådende rasende dræbermaskiner – de såkaldte forrykte. Smitten spreder sig via USA og op gennem Europa og i Norge sidder den smånørdede Marlen og følger med på internettet, og synes at de voksne handler helt forkert. Samtidig ser hun parasitten som naturens hævn over menneskeheden; en hævn hun synes er helt fortjent.

Da parasitten og de forrykte kommer til Norge, går folk i panik og Marlen må flygte sammen med sin farmaceut-mor, sin hjemmeværns-stedfar og venner og bekendte de møder.

Hele bogen er gennemsyret af en udtalt skepsis mod det gode i mennesket; for det kan godt være at de stakler, der er ramt af parasitten forvandler sig til hurtige og larmende zombielignende udyr – men de folk der endnu ikke er ramt er heller ikke fine i kanten.

Marlen er fantastisk heltinde. For det første er hun overmåde handlekraftig og finder sig ikke i noget som helst. Hun er fremsynet, fyldt med had og skepsis. Hun vil gerne lære de mest basale ting – som at bygge en dynamo, at lære at fjerne en blindtarm og at opbygge et samfund. Samtidig tager hun også ofte fatalt fejl. Det gør hende mangefacetteret og spændende at være sammen med; i en bog der – uden at spoile for meget – ikke levner meget håb for menneskehedens vegne.

I morgen er alt mørkt – Marlens historie er fundamentalt spændende og stiller en masse spørgsmål om ondskab, viljestyrke og naturens nedbrud. Den er måske en smule for broderet både med hensyn til sprog og også i sine mange handlingstråde – men bør læses for sin hovedperson og for sine mange spørgsmål til en håbløs verden.

I morgen er alt mørkt- Marlens historie er en fritstående fortsættelse af en serie.

Spændende dystopi om ondskab og en verden i forfald. Marlen er en mangefacetteret hovedperson gennemsyret af en omsiggribende vrede og håbløshed. Romanen sætter spørgsmålstegn ved, hvordan ondskab kommer til udtryk og om den måde vi har opbygget vores verden på er helt perfekt. Bogen vil være glimrende til frilæsning i de ældste klasser.

http://www.sigbjornmostue.no/

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.