Musen og elefanten

‣ Forfatter: Lisbeth Steen

‣ Illustrator: Anne Marie Johansen

‣ Forlag: Steenhuset

‣ Udgivelsesår: 2010 

‣ Pris: 99,00

‣ Målgruppe:2-6 år

‣ Sidetal: 36

‣ ISBN: 9788799372300

”Her kommer historien om musen og elefanten. Du vil møde musen og dens venner, elefanten, hunden, koen og ænderne.” Sådan lyder indledningen til første bog i serien om musen og elefanten. Der er (indtil videre) fem bøger i serien, og de omtales alle i denne anmeldelse, da de har samme fortællestrategi og samme fortællestemme.

Titlerne er Musen og elefanten, Musen og elefanten i skole, Musen og elefanten holder fødselsdag, Musen og elefanten i Zoo og Musen og elefanten holder jul. Det er alle bøger på 36 sider i smukt, kvadratisk hårdt omslag. De er illustreret af samme kunstner, nemlig Anne Marie Johansen, og hun gør det godt. Det er fede oliefarver i blåt, rødt, grønt og gult. Mest i blåt, grønt og rødt og alle de nuancer og toner, der findes i oliefarverne her. Man kan se de fede farvers gavmilde pigmenttyngde. Det giver en glat og glad overflade, der passer fremragende til den meget venlige, milde tekst.

”Her kommer historien om musen og elefanten, der holder jul” eller ”Her kommer historien om musen og elefanten, der skal i skole”. Og så fortælles dermed venlig stemme om en række episoder, som musen og elefanten har oplevet sammen med deres venner. Julebogen er en indføring i danske juletraditioner med kagebagning, adventskrans og juletræ, skolebogen giver indføring i skolens fagrække og hverdag, og Zoo-bogen viser en række dyr, der kan findes her.

På bagsiden af bøgerne står der: ”Billederne lægger op til dialog med barnet”. Det er helt korrekt. De fine, fede og farverige billeder har masser af detaljer, der kan give afsæt for en samtale om hverdagen, således som den kan se ud hos helt almindelige mennesker, mus og elefanter.

Sproget i bøgerne er med korte sætninger, masser af konkrete ord, der fortæller, hvad man også ser på billederne.

”Sikken et fint vejr, du har på din fødselsdag, sagde elefanten.  

Se, jeg hejser flaget for dig.  

Tak for det, svarede musen. 

Det ser flot ud. 

Kom ind til min fødselsdag klokken tre.”  

Forfatteren Lisbeth Steen har selv stået for layout.

Der er mange børnebøger med komplekse og udfordrende tekster. Det er godt. Der er også brug for børnebøger, der kan give anledning til samtale om helt almindelige hverdagsbegivenheder. Her er bøgerne om musen og elefanten gode til at give rammen om en samtale mellem børn og voksne. 

P.S. Man skal ikke forveksle børnebøgerne her med cocktailbaren af samme navn. Det er noget helt andet, men på sin vis også et hyggeligt sted på samme vis som bogserien her er hyggelig. Musen & Elefanten – cocktailbodega og åndehul i indre København. Hos Musen & Elefanten får du kolde øl, varme fra pejsen og plads til at vende livets små og store ting!”

Illustrator Anne Marie Johansen

Forlaget Steenhuset

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.