Når en drage drager ud

‣ Forfatter: Mads L. Brynnum

‣ Illustrator: Mads H. Johansen

‣ Forlag: Calibat

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 139788793281578

Jordkæmpe, Klabautermand, Leyak, Chupacabra, Hydra, Øjeflagermus, Dødsridder, Wendigo og Jætte er nogle af de monstre, der ikke er blevet plads til i denne uhyggelige bog om monstre: ”Når en drage, drager ud”.

Det er Mads og Mads, nemlig Mads L. Brynnum og Mads H. Johansen, der rimer og tegner om verdens monstre, der alle ligger på lur for at gøre dagen uhyggelig. Drager kender vi:

Når en drage drager ud
på en lang og luftig færd
er den ikke særligt bange
for mænd med skjold og sværd.
Den snupper let en ungmø
og gemmer hende væk,
Og venter på en mægtig ridder
rider frem så kæk.

Der er også orker: Vi orker orker altid at drage ud på rov. Og der er poltergejst, varulv, ellepige og trold. Om trolden står der blandt andet:

Trolde lever kolde liv uden alt det sjove
Trolde trasker triste rundt på marker og i skove
Og trolde truer ofte folk – de har et bistert gen
Måske fordi at solens lys forvandler dem til sten.

Der er mange fine bogstavrim og en god beskrivelse af den sure trold, der vises i illustrationerne. Gennem hele bogen giver illustrationerne en både munter og stemningsskabende vinkel på den noget skumle tekst, der virkelig må være uhyggelig godnatlæsning. Efter troldene er der uglebjørn, vampyrer, helhest, mare, lygtemand og dæmon. Herefter kommer det mest uhyggelige monster, nemlig det monster, der bor under sengen. Her slutter digtet:

Jeg er ikke med i de seje monstres slæng
men jeg er det monster, der ligger ……
lige under din seng.

Her viser illustrationen fødderne af et grønt, vortebefængt monster, der er tæt på at snuppe en lille, sød skildpadde, der ellers lå så sødt på ryatæppet.

Forsidebilledet har en drage med et skrækkeligt tandsæt. Dragen er omgivet af onde monstre med meget lysende, grønne øjne. Det er ren uhygge-æstetik. Fremragende valg af forside og også af bagsiden, der leverer en uglebjørn i silhuet.

“Når en drage drager ud” er en herlig bog, der nok skal vække uhygge og søvnbesvær. Bogens digte er rimede og i nogenlunde fast form, de har et godt oplæsningsflow, og så er de ind i mellem sjove. Det er en oplæsningsbog, man kun kan blive bange for. Den er sjov og skummel.

Mads L. Brynnum
Calibat

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: