Når sandheden svigter

‣ Forfatter: Nicole Boyle RødtnesSalina Schjødt Larsen

‣ Forlag: Alvilda

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 159, 95

‣ Målgruppe:14 - 18

‣ Sidetal: 208

‣ ISBN: 139788741524245

”Konspirationsteori. En forestilling om, at andre har indgået en skjult alliance for at modarbejde nogen.” Sådan står der i Den Danske Ordbog. Der er mange konspirationsteorier. Senest har vi i Danmark og Verden haft anti-vaxerne, der
mente, at Covid 19 var et påfund, der kunne have mange bagtanker. Der er også en konspirationsteori der påstår, at månelandingen var det fake news. Der er konspirationsteorier om at jorden er flad, at Holocaust er en myte, der aldrig har fundet sted og så er det også Trumps fortælling om valgfusk og svindel.

Konspirationsteorierne og fake news er et tema, som Janus, Raul og Helene har valgt til deres opgave på efterskolen. Det er tre umage gruppemedlemmer: Raul, den skønne unge mand med sixpack og gode venner, smukke Helene, der har svoret, at hun ikke vil have en efterskolekæreste, og så er der Janus, der bor uden en roomie, fordi han altid forsvinder ind i computerens verden. Nu har de valgt at skrive en opgave sammen. Det bliver en arbejdsom gruppe, der forsøger at lancere en konspirationsteori, der går ud på, at et firma har lavet kondomer, der giver dårlig sædkvalitet. Kondomer, der er forgiftede. Lidt langt ude, tænker de tre efterskoleelever.

”Helene og Raul ville så gerne undersøge, hvordan en konspirationsteori spredes, men det er jo ligesom ikke så let, når vores konspirationsteori ikke spreder sig. Det irriterer mig. Mere end jeg lige havde regnet med.” Sådan tænker Janus, computernørden, og han får så endelig hul igennem til en person, der kan sprede deres teori.

Hele bogen veksler mellem Helene, Raul og Janus som fortællere. Det giver vældig god mening, at historien er fortalt fra tre vinkler. De er tre vidt forskellige personer. Og så er der to sorte sider med en konspirationsteori mellem hvert afsnit. Således er bogens tematik dels fake news, og dels er det en klassisk fortælling om venskab, hvor det viser sig, at der ofte er langt mere under overfladen, end man lige havde ventet. De tre efterskoleelever får startet en lavine af fake news-delinger. En lavine, de slet, slet ikke kan styre. Man må læse, hvordan de klarer sig ud af krisen.

Det er en godt fortalt historie skrevet i et medrivende sprog, der er ”ungt uden at være popsmart”. Nicole Boyle Rødtnes har skrevet mange ungdomsbøger og mange børnebøger. Hun kan ramme tonen, der går i øjenhøjde med læseren i teenagealderen. Men det er også en roman, der kan læses af unge (og voksne), der gerne vil have et indblik i livet bag de sociale medier. “Når sandheden svigter” er skrevet i samarbejde med Salina Schjødt Larsen, en forfatter, der ofte har skrevet under pseudonymet Bjarke Schjødt Larsen. Det er et godt makkerpar.

Bogen kan absolut anbefales som ”hovedværk” i folkeskolens overbygning. Der er tematikker nok at tage fat på. Og så er det en spændende og velskrevet roman. Husk: ”Det er det, historier kan. De kan leve videre. Så det eneste, man kan gøre, er at forsvare sandheden og være tro mod sig selv. For måske handler det meget mindre om at fortælle historier og mere om, hvilke historier vi vælger at fortælle.”

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.