Niko det ene og Niko det andet

‣ Forfatter: Tomas Lagermand Lundme

‣ Illustrator: Cathrin Peterslund

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 269,95 kr.

‣ Målgruppe:fra 6 år

‣ Sidetal: 88 sider

‣ ISBN: 9788762740952

“Niko det ene og Niko det andet” stiller spørgsmål om identitet, når man står over for andres mening. Niko er god til at lege sine sjove lege, men når nabodrengen Ejner griner ad hende, prøver Niko at være mere som Ejner. Men det er svært at passe ind, når man skal ændre på sig selv i processen.

Identitet og selvsikkerhed er centrale temaer i bogen. Niko starter bogen som en selvsikker pige, som leger sine fantasifulde lege. Dette ændres dog, da nabodrengen Ejner gør nar ad hendes mærkelige lege. Hun vil gerne accepteres af Ejner og prøver derfor at være mere som ham og at lege på hans måde. Hun vil nu hedde Nikolaj og får endda sin far til at glatte hendes krøllede hestemanke. En hestemanke er dog ikke helt nem at tæmme, og det varer ikke længe, før Nikolaj savner at være Niko.

“Det hele var blevet ret trist, og Niko kedede sig, når hun ikke rigtigt kunne lege det med heste. Niko prøvede at gøre alt det, alle andre gjorde. Alt det, som hun havde set, at Ejner gjorde i sin baghave.”

Tomas Lagermand Lundme har skrevet en rigtig fin bog om, hvad det vil sige at passe ind i de opstillede rammer. Niko har en livlig fantasi, og hun bliver opmuntret af sin far til at være sig selv. Ejner driller Niko, fordi han har lært af sin far, at sådan leger man ikke. Niko kan heldigvis mærke, at det er sjovere at være sig selv, uanset hvad andre tænker.

“Det var så kedeligt ikke at være Niko på den der Niko-agtige måde. Det var det altså.”

Fortællingen om Niko er en skøn bog perfekt til højtlæsning, som både børn og deres forældre kan nyde og deles om. Bogen berører temaer, som er relevante for børn såvel som voksne, da spørgsmålet om identitet er noget de fleste kan relatere til uanset alder. Historien kommer til live med nogle skønne illustrationer af Cathrin Peterslund.

Niko det ene og Niko det andet minder os om, hvor vigtig det er at være tro mod sig selv. I en tid, hvor man konstant sammenligner sig selv med andre, er det et vigtigt budskab, der kommer til udtryk i denne skønne fortælling.

Anmeldelsen er skrevet af Helene Bastrup

Helene er uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og har altid elsket bøger og gode historier. Til dagligt arbejder hun på Københavns Biblioteker. Hun ønsker at dele og sprede kærligheden for litteratur, og har en naturlig interesse for børn og unges læselyst. Helene læser selv meget bredt, og elsker at udvide sin horisont, men hun nærer en forkærlighed for ungdomslitteratur og fantasygenren.