Nissernes Julebog

‣ Forfatter: Carla Hansen

‣ Illustrator: Vilhelm Hansen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2013 (første gang i 1961)

‣ Pris: 69,95

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 46

‣ ISBN: 9788711354933

Nu må vi se at komme i julestemning i en fart. Nissefar er allerede ved at gøre sig klar… … Og medens vi venter på hans ankomst, kan vi fordrive ventetiden med at læse nogle af de hyggelige oplevelser, nisserne har haft i den sidste tid.

Allerede på første opslag emmer julestemningen fra Nissernes Julebog; dette er et genoptryk, der kan vække barndomsminder hos mange voksne.

I elleve små, afsluttede historier med mange smukke helsidesillustrationer, lukkes læseren ind i livet i nissehøjen op til jul. Her er hygge og små morsomheder i bedste tresserstil.

Teksten er tydeligt præget af sin tid; sætningerne er længere og ordvalget anderledes, end vi ser det i det meste moderne børnelitteratur, ligesom handlingen her og der i høj grad afspejler en anden tid – som da nissemor i en af historierne sætter tæppebankeren ved siden af nissefar, der skal passe på julegodterne, med begrundelsen: ”… en tæppebanker skaber nu altid en vis respekt.” Desværre må det også nævnes, at genoptrykkets kvalitet på tekstsiden halter lidt – den er gnidret og sine steder let utydelig.

Vilhelm Hansens illustrationer indkapsler julestemning som næsten intet andet. Der veksles i bogen imellem små, sorthvide stregtegninger – hvis slægtskab med Rasmus Klump bestemt ikke fornægter sig – og store, farverige, helsides akvareller, man næsten får lyst til at hænge op på væggen. Især ansigtsudtrykkene skal bemærkes.

Samlet set er dette en juleklassiker, der nok skal skabe hygge – og måske grundlag for en snak om ’gamle dage’. Tempoet og humoren er lidt langsommere, end vi er vant til, men det kan jo også være en fordel.

Med lidt øvelse fra oplæserens side – for at undgå at kløjes i det lidt gammeldags sprog – er dette en velvalgt højtlæsningsbog, også for en større børnegruppe, da illustrationerne sagtens kan ses på afstand.

http://www.carlsen.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.