Og havet var vores himmel

‣ Forfatter: Patrick Ness

‣ Illustrator: Rovina Cai

‣ Oversætter: Lene Ewald Hesel

‣ Forlag: CarlsenPuls

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 199,95,-

‣ Målgruppe:+ 14, Young Adult

‣ Sidetal: 160

‣ ISBN: 9788711903452

“What if Moby Dick was told by the whale?” and got weirder from there… (Patrick Ness)

Patrick Ness fik sit fortjente gennembrud i Danmark med den rørende og brutale roman Monster om drengen Conor, der skal leve videre efter tabet af sin mor, suverænt illustreret af Jim Kay (ham der er i gang med at illustrere serien om Harry Potter). Monster er baseret på en idé af forfatteren Siobbhan Dowd, hvis alt for tidlige død forhindrede hende i selv at skrive historien.

Siden er den meget, meget laaaange ”Chaos Walking” trilogi kommet på dansk; men måske er det sådan, at Patrick Ness lever op til sit allerbedste som forfatter, når der er et litterært benspænd. Og det er der så sandelig i Og havet var vores himmel, som er en omvendt fortælling af Herman Melvilles klassiker Moby Dick fra 1851 om menneskets jagt, kaptajn Ahaps, på dræberhvalen. Her er det så hvalernes jagt på superhvalfangeren, kaptajnen på det store hvide skib Toby Wick, det gælder i tekst, og i ligeså høj grad australske Rovina Cais forunderlige illustrationer fra havet. ¨

”Hvem har brug for djævle, når man har mennesker?” (Bathsheba)

Det hele bliver fortalt af hvalungen Bathseba fra en undersøisk verden, hvor de store kaskelotter svømmer nedad, når de skal have ilt på havets overflade, eller når de med harpuner på finnerne jager menneskenes store hvalfangerbåde. Kort fortalt handler værket om Bathsheba og de andre hvaler, der lever og ånder for at jage. De udkæmper en kamp mod mennesket, som har varet så længe, nogen kan huske.

En dag, de angriber menneskenes skibe, finder de ikke kun det sædvanlige bytte; men også det menneske, der skjuler den ultimative hemmelighed, mennesket, monsteret, myten, ja djævelen selv … Toby Wick. Skønt ordspil på Moby Dick. Dengang, hos Herman Melville, var det ”onde” dræberhvalen, nu er det mennesker, og her i Og havet var vores himmel vil verden være forandret for altid, hvis jagten på det onde ellers lykkes.

Romanens slutord er:

”For der er djævle i dybet,

men de værste djævle er dem,

vi selv skaber.”

Romanen skriver sig smukt ind i den række af romaner, som Shaun Tans Cityfortællinger, der i disse år beskæftiger sig med menneskets forhold til naturen, klimaforandringer, bæredygtighed, udnyttelse, økologi og anden menneskelig tankeløshed. Efter endt læsning er der nok at tænke på. Det gælder også Rovina Cais smukke, og til tider grusomme billeder, der følger Patrick Ness tekst og som både udvider teksten og går i dialog med den. Dette opleves via små vignetter og helsides tekstløse opslag med verden set fra hvalens synsvinkel.

 Og havet var vores himmel er en smuk udgivelse, hvor der er kælet for bogens materialitet, format, layout og illustrationer. Den vil tiltrække de unge læsere, der er vilde med Patrick Ness bøger; men den er så sandelig også relevant for alle andre, der ønsker at opleve bogen som medie, og en fortælling om ondskab og menneskets udnyttelse af naturen. Det er ikke nødvendigt at have læst Melvilles klassiker Moby Dick i forvejen; men det kan være nogen synes, det kunne være spændende bagefter.

Links:

Og havet var vores himmel

Læseprøve på Og havet var vores himmel

Rovina Cai

Patrick Ness

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.