Op med hovedet, knægt

‣ Forfatter: Trine Bundsgaard

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2021 

‣ Pris: 161,00

‣ Målgruppe:13-16 år

‣ Sidetal: 90

‣ Sværhedsgrad: Lix 12

‣ ISBN: 9788702343625

”Jeg ser ham i spisefrikvarteret. Han sidder på hegnet ved cyklerne. Han er nem at kende. De smadrede sneakers, hættetrøjen, den spidse næse. Hans jeans er ødelagte. Han vipper uroligt med benene.”

Det er underboens dreng, der her bliver præsenteret. Han bor sammen med sin noget drikfældige far, mens moderen bor et andet sted. Faderen holder en hel del fester, hvor der er høj musik og mange øl. Det er ikke nemt at være Max, som drengen hedder. En aften ser Lena ham sidde på trappen:

”Han sidder ved siden af døren. Krummet sammen på gulvet. Han græder. En hæs, dyb hulken. Hans skuldre ryster. Jeg står helt stille og ser på ham. Han fylder næsten ingenting. Bare en lille sammenkrøllet krop. Så ked af det.” 

Det bliver begyndelsen til et venskab, hvor Lena og Max mødes på loftsrummet, hvor der er ro. Alt er ikke lutter idyl, men de bliver venner og har hver især brug for netop den god ven.

Det er en fremragende realistisk fortælling, hvor personskildringerne er troværdige, livet er ikke nemt, men det er ikke helt sort. Sætningerne er korte, lixtallet er på tolv, men der er en kompleks personskildring og en tematik, der er relevant for målgruppen: De 13 – 16-årige.

MELLEM_RUM er en ny serie af lette kortromaner til udskolingen. Fortalt helt enkelt og skrevet af etablerede forfattere med fingeren på pulsen. Alle bøgerne i serien har et lix-tal på mellem 10 og 15

Gyldendal fortæller selv om serien: Mange unge med forskellige former for læsevanskeligheder synes, at de har svært ved at finde alderssvarende og fede bøger, der passer til dem. Og flere læseundersøgelser peger på, at de unge vil læse mere, hvis de selv kan bestemme, hvad de skal læse. Derfor har vi sammen med organisationen Læs for Livet været ude og interviewe en masse unge om, hvad de gerne vil læse. Bøgerne i serien er lavet med udgangspunkt i disse interviews, og både indhold og form er højeste kvalitet.

Forfatter Trine Bundsgaard

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: